Αφορολόγητες θα είναι οι χρηματικές δωρεές έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που αριθμεί περισσότερες από 400 σελίδες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις οι οποίες προβλέπουν την επιβολή προστίμων για όσους δεν διαβιβάζουν τα δεδομένα – αποδείξεις στις λιανικές πωλήσεις στην ΑΑΔΕ, ενώ συστήνεται η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Ειδικότερα:
1. Με τη νέα διάταξη οι δωρεές σε μετρητά μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητες υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό έχει αναληφθεί από πιστωτικό ίδρυμα και κατατίθεται σε διάστημα τριών ημερών στον λογαριασμού του δωρεοδόχου. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών διορθώνει τη διάταξη για τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών, με τη ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Και αυτό, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι πραγματοποίησαν ανάληψη από την τράπεζά τους και εν συνεχεία τα κατέθεσαν στον λογαριασμό του παιδιού τους ή του εγγονού τους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ελεγκτικές αρχές επέβαλαν φόρο 10% καθώς θεώρησαν ότι δεν είναι μεταφορά διατραπεζική. Η διάταξη που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ. Δηλαδή ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών. Τώρα, η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών.
2. Θεσμοθετούνται κυρώσεις στις περιπτώσεις που δεν διαβιβάζονται τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΑΑΔΕ που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), για την ηλεκτρονική διαβίβαση αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Σήμερα το 70% των επιχειρήσεων διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τις αποδείξεις από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται.
3. Συστήνεται η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Βασικός σκοπός της αρχής πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι η βελτίωση και επιτάχυνση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων. Βασικό έργο της είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και τραπεζικού τομέα και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ετσι, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει δωρεάν από την Αρχή την πιστοληπτική βαθμολόγησή του, η οποία θα αποτελεί τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης.