Στο 78% το ποσοστό έγκρισης επί των συνολικών οφειλών προς ρύθμιση στον Εξωδικαστικό – Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ανοίγει για τους ευάλωτους δανειολήπτες, η πρώτη κατοικία των οποίων οδεύει προς τον πλειστηριασμό, το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας
ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ
Ακόμα πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να ανεβάσει ταχύτητα ο Εξωδικαστικός, ώστε να ρυθμιστούν με βιώσιμο τρόπο όσο δυνατόν περισσότερες οφειλές αλλά και να προστατευτούν οι ευάλωτοι, καθώς εντείνονται οι φόβοι για έκρηξη του ιδιωτικού χρέους μιας και βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.
Ηδη, το ποσοστό έγκρισης επί των συνολικών οφειλών προς ρύθμιση -που ήταν ένα από τα ζητήματα που είχε θέσει σε τράπεζες και servicers o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας– έχει φτάσει το 78% με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, από 25% που ήταν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και 8% τον Μάιο, αποδεικνύοντας ότι ο Εξωδικαστικός ξεπερνά τις «παιδικές ασθένειες» και βρίσκει τον βηματισμό του.
Απλοποίηση των διαδικασιών
Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Πέμπτη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τεύχος Β, αρ. φύλλου 4696) απόφαση με την οποία επέρχεται απλοποίηση των διαδικασιών στη φάση υποβολής των δικαιολογητικών.
Προκειμένου να ρυθμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και οι πιστωτές αποφάσισαν να δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους από 400 οφειλέτες να αποδεχθούν εκπρόθεσμα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, την πρόταση ρύθμισης για ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, οι οποίοι λόγω θέρους αμέλησαν ή δεν πρόλαβαν να απαντήσουν θετικά ή έστω αρνητικά.
Μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στην οποία μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (τράπεζες, servicers, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ) ώστε να κάνουν την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ανασκόπηση και να εξετάσουν περαιτέρω βελτίωση/απλοποίηση των διαδικασιών.
Τράπεζες και servicers έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων (π.χ. ο μεγαλύτερος πιστωτής να έχει τη δυνατότητα αντί να απορρίπτει την πρόταση που «βγαίνει» από τον αλγόριθμο, να μπορεί να καταθέτει αντιπρόταση)
Ξεκινά το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας από τους πλειστηριασμούς
Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ανοίγει για τους κατά τον νόμο ευάλωτους δανειολήπτες, η πρώτη κατοικία των οποίων οδεύει προς τον πλειστηριασμό, το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας –μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, το τελευταίο και πλέον κρίσιμο κομμάτι του παζλ που θα συμπληρώσει τον Πτωχευτικό Κώδικα.
Στην παρούσα φάση έτοιμοι για υπαγωγή στο πρόγραμμα που θα παραμείνει ανοιχτό για δύο μήνες είναι οι 300 οφειλέτες που έχουν λάβει τη βεβαίωση ευαλωτότητας -που αποτελεί προϋπόθεση- βάσει των κριτηρίων που θέτει ο νόμος (άρθρο 3 του ν. 4472/2017, Α’ 74), ενώ άλλοι 400 βρίσκονται στον «προθάλαμο» ώστε από τον Οκτώβριο να αρχίσουν να λαμβάνουν την κρατική επιδότηση/συνεισφορά επί της δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν ώστε να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων είναι μεταξύ 3.000-5.000 οφειλετών που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια (άρθρο 3 του ν. 4472/2017, Α’ 74) και εφόσον έχει εκδοθεί μετά από αίτησή τους βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για τη συνεισφορά του Δημοσίου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα πρέπει καταβάλλεται από τον οφειλέτη δόση προς τον πιστωτή (τράπεζα, servicer, σύνδικο) που καθορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά δώδεκα.
Στη δόση αυτή περιλαμβάνεται και η συνεισφορά του Δημοσίου, η οποία διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα τη σύνθεση. Η επιδότηση της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.
Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και τα αιτήματα για την έκδοση βεβαίωσης «ευαλωτότητας» -διαδικασία που είναι γρήγορη και αυτοματοποιημένη- ώστε οι ενδιαφερόμενοι να περάσουν στην επόμενη φάση και να αρχίσουν να λαμβάνουν συνεισφορά του δημοσίου.
Οι ευάλωτοι που δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία
Σε ό,τι αφορά στους ευάλωτους που δεν έχουν μπει ακόμα στη διαδικασία να εκδώσουν τη σχετική βεβαίωση «ευαλωτότητας», αν θέλουν να αποφύγουν τον πλειστηριασμό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά τα μέσα Νοεμβρίου, όταν και θα «κλείσει» το ενδιάμεσο πρόγραμμα και μέχρι την ίδρυση του Φορέα Ακινήτων, νομικά είναι στη διακριτική ευχέρεια του πιστωτή στο αν και πώς θα κινηθεί.
Βέβαια, οι servicers, οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο όγκο «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που οδεύουν προς τον πλειστηριασμό, δεν σκοπεύουν -προσώρας τουλάχιστον και μέχρι να ιδρυθεί ο Φορέας- να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στους ευάλωτους, ωστόσο δεν πρέπει να δημιουργείται εφησυχασμός καθώς συμβαίνουν και «ατυχήματα».
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του νόμου, για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, ενώ για μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος η προσαύξηση είναι 7.000 (συνολικά μέχρι 14.000 ευρώ).
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Επίσης, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων
Σε ό,τι αφορά στον Φορέα Ακινήτων που είναι το τελευταίο και πιο σημαντικό κομμάτι του Πτωχευτικού Νόμου, οι 6 επενδυτές-σχήματα που δήλωσαν κατ’ αρχήν ενδιαφέρον (στη φάση προεπιλογής επενδυτών) έχουν περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τους φακέλους τους ώστε μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου να ξεκινήσει η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, μέσω του οποίου θα καθοριστούν σειρά παραμέτρων ώστε να μπει στην επόμενη φάση ο διαγωνιστική διαδικασία.
Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα διαδικασίας προβλέπει ότι ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων θα λειτουργήσει στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2023.