Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2021 και περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή
Aκόμα και με κατάθεση μετρητών μπορούν οι συγγενείς πρώτης κατηγορίας να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στην περίπτωση χρηματικών γονικών παροχών ή δωρεών. Βασική προϋπόθεση είναι η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.
Η διάταξη που έχει αναδρομική ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2021, όταν και εφαρμόστηκε το νέο πλαίσιο και «διορθώνει» το υφιστάμενο καθεστώς, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Τι συνέβαινε μέχρι τώρα
Με το υφιστάμενο καθεστώς η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρω. Ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών. Δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, υπόκειται σε φόρο ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία και με συντελεστή 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία.
Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προωθεί την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις Δ.Ο.Υ. ενώ μόνο όταν μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με την επίδειξη συμβολαιογραφικού εγγράφου οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός
Στο ίδιο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με συνολική αύξηση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ και του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά το ποσό των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί και πρόκειται να ληφθούν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Επίσης συστήνεται η «Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης». Βασικός σκοπός της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης είναι η βελτίωση και επιτάχυνση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων. Βασικό έργο της είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και τραπεζικού τομέα και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει δωρεάν από την Αρχή την πιστοληπτική του βαθμολόγηση, η οποία θα αποτελεί τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης.