Τούτο ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι το οικείο κράτος μέλος της έχει απονείμει τη σχετική αρμοδιότητα
Η εθνική αρχή που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών μπορεί, κατόπιν ατομικών καταγγελιών, να υποχρεώσει τον αερομεταφορέα να αποζημιώσει τους επιβάτες.
Μετά από καθυστέρηση άνω των τριών ωρών της πτήσης τους από τη Νέα Υόρκη με προορισμό τη Βουδαπέστη, ορισμένοι επιβάτες προσέφυγαν στην ουγγρική αρχή που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών προκειμένου αυτή να υποχρεώσει τη LOT, δηλαδή τον εμπλεκόμενο αερομεταφορέα, να καταβάλει την αποζημίωση που προβλέπεται στον κανονισμό.
Η ουγγρική αρχή διαπίστωσε παράβαση του κανονισμού και υποχρέωσε τη LOT να καταβάλει αποζημίωση ύψους 600 ευρώ σε κάθε θιγόμενο επιβάτη. Εκτιμώντας ότι η εν λόγω αρχή δεν ήταν αρμόδια να επιβάλει την καταβολή τέτοιας αποζημίωσης επειδή τέτοια αρμοδιότητα έχουν μόνον τα εθνικά δικαστήρια, η LOT προσέβαλε την απόφαση της αρχής ενώπιον του δικαστηρίου Βουδαπέστης– Πρωτευούσης. Το εν λόγω δικαστήριο ζητεί από το Δικαστήριο να διευκρινίσει αν ο αρμόδιος για την εφαρμογή του κανονισμού εθνικός φορέας, στον οποίο έχει υποβληθεί ατομική καταγγελία επιβάτη, μπορεί να υποχρεώσει τον αερομεταφορέα να καταβάλει αποζημίωση για παράβαση του κανονισμού.
Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ο κανονισμός δεν υποχρεώνει μεν τον εθνικό φορέα που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του να λαμβάνει μέτρα καταναγκασμού κατόπιν ατομικών καταγγελιών επιβατών αεροπορικών μεταφορών, πλην όμως δεν απαγορεύει στα κράτη μέλη να απονέμουν τέτοια αρμοδιότητα στον εν λόγω φορέα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι τα κατ’ αποκοπήν ποσά που προβλέπει ο κανονισμός καταβάλλονται ως τυποποιημένη και άμεση αποζημίωση, προς αποκατάσταση μόνον των ζημιών που είναι σχεδόν πανομοιότυπες για όλους τους ενδιαφερόμενους επιβάτες. Επομένως, τόσο οι επιβάτες και οι αερομεταφορείς όσο και οι προαναφερθέντες αρμόδιοι φορείς μπορούν ευχερώς να προσδιορίσουν το ποσό της οφειλόμενης αποζημίωσης. Εξάλλου, η χορήγηση της αποζημίωσης αυτής αποσκοπεί ακριβώς στην αποφυγή της επιβάρυνσης που εκ φύσεως συνεπάγεται η άσκηση αγωγών αποζημίωσης ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.
Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη μπορούν να αναθέτουν στον εθνικό φορέα που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του κανονισμού την εξουσία να υποχρεώνει τον αερομεταφορέα να αποζημιώσει τους επιβάτες κατόπιν της υποβολής ατομικών καταγγελιών. Το Δικαστήριο υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι επιβάτες και οι αερομεταφορείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής κατά της απόφασης του προαναφερθέντος φορέα.