Δαμιανός Αθανασίου
Με απόφαση του 2ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή που άσκησε μια αλλοδαπή κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και μιας οφθαλμίατρου για βλάβες που υπέστη μετά από εγχείρηση καταρράκτη.
Η ενάγουσα, την 2α Σεπτεμβρίου 2014 σε ηλικία 60 ετών, εξετάστηκε στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του οφθαλμολογικού τμήματος του νοσοκομείου από την τότε διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής και μετά την πραγματοποίηση στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 περαιτέρω εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, διαγνώστηκε με μετατραυματικό υπερώριμο καταρράκτη στον αριστερό οφθαλμό με χαλαρή ζίννεια ζώνη, ενώ η οπτική οξύτητά της δεν υπερέβαινε το 1/20, προγραμματίστηκε δε, να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη στον συγκεκριμένο οφθαλμό από την ανωτέρω ιατρό.
Ακολούθως, την 2α Φεβρουαρίου 2015 η ενάγουσα εισήχθη στο νοσοκομείο και κατόπιν ενημέρωσής της για τους ενδεχόμενους κινδύνους και για τις πιθανότητες επιπλοκών και κατόπιν έγγραφης συναίνεσής της υπεβλήθη στην ανωτέρω χειρουργική επέμβαση με την τοποθέτηση φακού προσθίου θαλάμου και εξήλθε αυθημερόν κατόπιν χορήγησης σχετικής φαρμακευτικής αγωγής.
Στη συνέχεια, η ενάγουσα προσήλθε στις 3 Φεβρουαρίου 2015 και 10 Φεβρουαρίου 2015 στο νοσοκομείο για την μετεγχειρητική παρακολούθησή της και διαπιστώθηκε ότι η μετεγχειρητική της πορεία ήταν καλή.
Ωστόσο, κατόπιν νέας επίσκεψης της ενάγουσας στο νοσοκομείο, εξ αιτίας συνεχών ενοχλήσεων που αισθανόταν στον οφθαλμό που είχε υποβληθεί στην ανωτέρω χειρουργική επέμβαση, διαπιστώθηκε από την ίδια ως άνω ιατρό η παραμονή φακαίων μαζών στον οφθαλμό, η απομάκρυνση των οποίων μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με νέα επέμβαση με τη χρήση laser η οποία όμως δεν ήταν εφικτό να διενεργηθεί στο εναγόμενο νοσοκομείο λόγω βλάβης του μηχανήματος Yag Laser.
Κατόπιν αυτών, η ενάγουσα μετέβη τον Μάιο του 2015 στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου εξετάστηκε και κατόπιν σχετικής σύστασης από τους ιατρούς του ανωτέρω νοσοκομείου, προγραμμάτισε νέα επέμβαση στις 14 Ιουλίου 2015.
Στις 9 Ιουλίου 2015 της χορηγήθηκε από την ίδια ως άνω ιατρό ιατρική βεβαίωση περί έγκρισης της μετακίνησης της ενάγουσας από τη Ρόδο στην Αθήνα με συνοδό, στην ανωτέρω δε βεβαίωση καταγράφηκε ότι η ενάγουσα είχε χειρουργηθεί με καταρράκτη και ο ενδοφακός είχε μετατοπιστεί με αποτέλεσμα, για την αποκατάστασή του, η ανωτέρω να πρέπει να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση η οποία, ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί στο εναγόμενο νοσοκομείο.
Πράγματι, η ενάγουσα, μετέβη στην Αθήνα και εισήχθη στις 9 Ιουλίου 2015 στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου και υποβλήθηκε, στις 14 Ιουλίου 2015 σε νέα χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένα σε εξωπεριφακική αφαίρεση καταρράκτη με τοποθέτηση ενδοφθάλμιου φακού χειροκίνητη ή μηχανική τεχνική,π.χ. έκπλυση και αναρρόφηση ή γαλακτωματοποίηση φακού.
Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε πλημμελής, ελλιπής και αντιφατική σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ενημέρωση της ιατρού που παρέτεινε τους πόνους και την ψυχική αγωνία της ενάγουσας για την εξέλιξη της πορείας της υγείας της η οποία αποκαταστάθηκε εν τέλει 5 μήνες μετά την υποβολή της στην αρχική χειρουργική επέμβαση και έκρινε ότι η ιατρός, παρανόμως, παρέλειψε να εκτελέσει το επιβαλλόμενο από τις οικείες διατάξεις και αρχές της ιατρικής επιστήμης καθήκον της, περί της ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης της ενάγουσας για την κατάσταση της υγείας της και ειδικότερα για την κατάσταση του αριστερού οφθαλμού της κατά το μετεγχειρητικό στάδιο, για την επιπλοκή που αυτή παρουσίασε και για τις ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβεί προκειμένου, αρχικά να διαγνωστεί η αιτία των ενοχλήσεων που εξακολουθούσε να νιώθει στον συγκεκριμένο οφθαλμό.
Το δικαστήριο της επεδίκασε αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ νομιμότοκα από το 2015.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου η ιατρός έχει κριθεί αθώα για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στην αλλοδαπή.
Την αγωγή άσκησε ο δικηγόρος κ. Φώτης Ρωμαίος.