Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν αφορά όσους έχουν πιάσει τα προβλεπόμενα όρια μέχρι το 2021
Εγκλωβισμένοι είναι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, υποψήφιοι συνταξιούχοι, καθώς η σύνταξή τους έχει «παγώσει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών.
about:blank
Τι ίσχυε μέχρι τώρα για τις μειωμένες συντάξεις
- Οι γυναίκες που μέχρι το 2010 είχαν 25ετία στην εργασία, μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη στα 55 έτη.
- Ανδρες και γυναίκες που μέχρι το 2011 είχαν 25 έτη εργασίας, μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη στα 56 έτη, με δικαίωμα εξαγοράς έως και επτά έτη, αν είχαν δύο παιδιά.
- Το 2012 άνδρες και γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 25ετία έβγαιναν στη σύνταξη με όριο ηλικίας τα 58 έτη.
Τι αλλάζει
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Ανοιχτή επικοινωνία», στο Open TV, η γνωμοδότηση του ΝΣΚ δεν δεσμεύει την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της.
Η γνωμοδότηση δεν αφορά όσους έχουν πιάσει τα προβλεπόμενα όρια μέχρι το 2021. Οσοι όμως συμπληρώνουν τα όρια αυτά από το 2022 και μετά κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα της μειωμένης σύνταξης.
«Τώρα τους λένε ότι δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη και θα έχουν έως και επτά χρόνια αύξησης του ορίου ηλικίας για τη μειωμένη», τόνισε στην εκπόμπή ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ειδικές διατάξεις που αφορούν μητέρες ανήλικου τέκνου ή τρίτεκνες, παραμένουν ως έχουν.
«Πιθανολογούμε ότι θα έρθει αυτή η ρύθμιση και θα υπάρξει μια μεταβατικότητα έως το τέλος του χρόνου, όσοι δηλαδή αποχωρήσουν μέχρι τότε, να γλιτώσουν», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς. «Δεν είναι όμως και σίγουρο. Υπάρχει κίνδυνος για αναδρομική εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου του 2022», πρόσθεσε.