Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκκρεμότητα αυτή πρέπει να κλείσει, προφανώς με σχετική νομοθέτηση από το υπουργείο Εργασίας, που προφανώς θα έχει και αναδρομική ισχύ
Σε εκκρεμότητα παραμένουν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που είτε έχουν παραιτηθεί και αναμένουν τη συνταξιοδότησή τους είτε συνεχίζουν να εργάζονται και δεν γνωρίζουν αν τελικά έχουν τη δυνατότητα λήψης σύνταξης ή όχι.
Φυσικά αναφέρομαι στο γνωστό θέμα των μειωμένων συντάξεων στο Δημόσιο που τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και οδήγησε το υπουργείο Εργασίας σε υποβολή ερωτήματος προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Το τελευταίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης των μειωμένων συντάξεων στο Δημόσιο, κάτι που έφερε σε αμηχανία το αρμόδιο υπουργείο, σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των περιπτώσεων αυτών.
Ποιους αφορά
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το θέμα αφορά μόνο τα ηλικιακά όρια των μειωμένων συντάξεων στο Δημόσιο και όχι τις περιπτώσεις πλήρων συντάξεων μητέρων ή πατέρων ανηλίκων κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα, αφορά τις γυναίκες με 25ετία το 2010, 2011 και 2012, που συνταξιοδοτούνταν αντίστοιχα στο 55ο, 56ο και 58ο έτος με μειωμένη σύνταξη (το 56ο και 58ο έτος ισχύει και για τους άνδρες με 25ετία το 2011 και 2012). Τα ηλικιακά αυτά όρια, με σχετική εγκύκλιο, υπενθυμίζουμε ότι είχαν διατηρηθεί και δεν είχαν μεταβληθεί με τις μεγάλες αυξήσεις των ηλικιακών ορίων που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2015 (ν. 4336/2015).
Να υπάρξει νομοθέτηση από το υπ. Εργασίας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκκρεμότητα αυτή πρέπει να κλείσει, προφανώς με σχετική νομοθέτηση από το υπουργείο Εργασίας, που προφανώς θα έχει και αναδρομική ισχύ. Στη σχετική νομοθέτηση θα πρέπει σοβαρά να ληφθεί υπόψη το ότι οι συνταξιοδοτήσεις αυτές είχαν έρεισμα σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου, κάτι που λειτούργησε άνευ προβλημάτων για επτά έτη.
Οσοι, δε, παραιτήθηκαν, το έπραξαν θεωρώντας ως δεδομένη τη δυνατότητα συνταξιοδότησής τους. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση στο θέμα είναι βέβαιο ότι θα παραβίαζε κατάφωρα την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.
Μεγάλη ανασφάλεια σε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους
Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και αυτοί που είχαν το 2022 προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα προϊσχύοντα και δεν άσκησαν το σχετικό δικαίωμα, δεν θα πρέπει να τεθούν σε χείρονα μοίρα από αυτούς που παραιτήθηκαν. Επομένως θα πρέπει να τους αναγνωρισθεί η αντίστοιχη δυνατότητα.
Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ότι το ίδιο το υπουργείο Εργασίας στα τέλη του 2021 είχε ανακοινώσει διατήρηση των ηλικιακών ορίων που ίσχυαν το 2021 και για το 2022, χωρίς ειδικές αναφορές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσει σε διευθέτηση και επίλυση του θέματος, το οποίο για αρκετό διάστημα έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια σε σημαντικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.