Ακόμη ένα ρεκόρ αναμένεται να καταρρίψει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στα στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο, με αναλυτές να βλέπουν το ποσοστό κοντά στο 10%, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να κάνει πιο δύσκολο το έργο της ΕΚΤ, η οποία εξετάζει πόσο επιθετικά θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίαση.
Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν νέο ιστορικό υψηλό για τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, με μέση πρόβλεψη το 9,7% και με τέσσερις μάλιστα να βλέπουν διψήφιο νούμερο.
Κοντά στο 10% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
…. και θα εξακολουθήσει να είναι πάνω από το στόχο της ΕΚΤ στα τέλη του 2024
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΕΔΩ
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, αφού θα έχουν προηγηθεί τα στατιστικά από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.
Πολύ περισσότερο, αναμένεται να αποτελέσουν έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επόμενη απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Τα ζητούμενο η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική της ακόμη περισσότερο μετά την πιο επιθετική στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Το υπόβαθρο του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο των σημερινών εκλογών στην Ιταλία, θα είναι το κυρίαροχο θέμα στο οποίο θα αναφερθεί η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν θα κληθεί να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων από τους Ευρωβουλευτές αύριο Δευτέρα.
Η Λαγκάρντ αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις για το πού θα κυμανθούν τα επιτόκια μετά τη μέχρι τώρα αύξηση των 125 μονάδων βάσης αλλά και ποιό δρόμο θα ακολουθήσουν οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής εάν χρειαστεί να διαλέξουν ανάμεσα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την προστασία θέσεων εργασίας.
Η ομιλία της Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο σηματοδοτεί την αρχή μίας ιδιαίτερα έντονης εβδομάδας από πλευράς όχι μόνο μακροοικονομικών αλλά και ομιλιών. Και τα πέντε μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα μιλήσουν, όπως και τα 10 από τα 19 μέλη του δ.σ. της.
Ο Χοακίμ Νάγκελ, κατεξοχήν «γεράκι» της ΕΚΤ, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσει το 10% έως τα τέλη του έτους, ενώ και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Ίζαμπελ Σνάμπελ, ανέφερε την Παρασκευή ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
Αναγνώρισε πλέον ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί περισσότερο απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και γι΄αυτό υπεραμύνθηκε των σχεδίων της ΕΚΤ για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο πληθωρισμός διευθύνεται σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας και γίνεται αισθητός σε μία μεγάλη αναλογία αγαθών με αυξήσεις τιμών άνω του 3%.
Ακόμη πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι αρχίζουν να κινούνται ανοδικά οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, σημάδι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πρόσφατα ότι εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υψηλός πληθωρισμός κινδυνεύει να μεταβάλει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τότε το επιτόκιο πολιτικής που είναι συμβατό με τον στόχο μας θα βρισκόταν σε περιοριστικό, δηλαδή υψηλότερο επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της Ευρωζώνης.
«Θα επιβαρύνει την ανάπτυξη;», είναι το καίριο ερώτημα που έθεσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της την προηγούμενη εβδομάδα. «Είναι πιθανό, αλλά είναι ένα ρίσκο που πρέπει να αναλάβουμε, επειδή η σταθερότητα των τιμών είναι μια θεμελιώδης και κύρια διάσταση», τόνισε.
Παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών ομολόγων;
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η εκρηκτική άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων, ειδικά στον Ευρωπαϊκό Νότο και δη στην Ιταλία, όπου το κόστος δανεισμού της 10ετίας στο 4,2% καθιστά το χρέος της μη βιώσιμο.
Η αναστάτωση αυτή έχει πυροδοτήσει φημολογίες για ενεργοποίηση του ειδικού εργαλείου για την αποφυγή μετάδοσης κρίσεων που έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούνιο για να αποτραπεί ο κατακερματισμός των αποδόσεων μεταξύ Βορρά και Νότου. Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει για να εξισορροπήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε κυρίως από τις κατευθύνσεις της νομισματικής πολιτικής με τους περισσότερους αναλυτές να τοποθετούν την παρέμβαση αφού ξεκαθαρίσει το νέο πολιτικό τοπίο στην Ιταλία.