Επιβράδυνση για άλλον έναν μήνα καταγράφει τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σε μια ακόμη ένδειξη ότι το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση φαντάζει όλο και περισσότερο πιθανό. Για τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου το πλήγμα από την ενεργειακή κρίση παραμένει βαρύ, την ίδια ώρα που στον κλάδο των υπηρεσίων παρατηρείται κάμψη στα έσοδα, από τη στιγμή που οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους διαβίωσης.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο στις 48,2 μονάδες, από τις 48,9 μονάδες του Αυγούστου, επίπεδο σύμφωνο με αυτό των εκτιμήσεων. Παράλληλα, ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί τον τρίτο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο ο εν λόγω δείκτης παραμένει υπό του ορίου των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει τη συρρίκνωση με την επέκταση μιας δραστηριότητας.
Ο υποδείκτης που καταγράφει τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου, διολίσθησε σε χαμηλό από τον Ιούνιο του 2020, στις 48,5 μονάδες, από 49,6 τον Αύγουστο, χαμηλότερα των προβλέψεων για 48,7 μονάδες.
Σε χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2021 ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών, διαμορφούμενος χαμηλότερα των εκτιμήσεων και αυτός (υποχώρηση στις 48,9 μονάδες, από 49,8, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για τιμή στις 49 μονάδες). Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 βρέθηκε ο δείκτης που μετράει τη ζήτηση, ενώ υποχώρηση στις 46 μονάδες, από 46,9 έναν μήνα νωρίτερα σημείωσε ο δείκτης για τις νέες επιχειρήσεις.
«Η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι καθοδόν, από τη στιγμή που οι εταιρείες αναφέρουν επιδείνωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και οι πιέσεις στις τιμές εντείνονται, πιέσεις που έχουν να κάνουν με την άνοδο του ενεργειακού κόστους», επισημαίνει ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global. «Αν και υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις χαλάρωσης στα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το επίκεντρο της ανησυχίας έχει σαφώς μετατοπιστεί από αυτές στην ενέργεια και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, το οποίο όχι μόνο πλήττει τη ζήτηση αλλά και περιορίζει τη μεταποιητική παραγωγή και τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών σε ορισμένες περιπτώσεις», συμπληρώνει.
Σε poll που διεξήγαγε νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα το Reuters, οι μετέχοντες εκτιμούν κατά ποσοστό 60%, ότι η ύφεση θα κάνει την εμφάνισή της στους επόμενους 12 μήνες.