Τι αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας. Κάνει λόγο για διαφορετική και άνιση μεταχείριση συνταξιούχων που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις.
Καταπέλτης είναι ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του, στο οποίο καταγγέλλεται πως χωρίς δική τους υπαιτιότητα συνταξιούχοι δεν κατόρθωσαν να εισπράξουν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις γιατί θεωρήθηκε πως το επίμαχο διάστημα που αυτές αφορούσαν δεν «έλαβαν» σύνταξη.
Η ανεξάρτητη Αρχή ζητά την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας για άμεση καταβολή των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων, η πρόβλεψη των οποίων είχε νομοθετηθεί για τον Νοέμβριο του 2021 και το Πάσχα του 2022 σε όλους όσοι ήταν δικαιούχοι σύνταξης κατά τους συγκεκριμένους μήνες αναφοράς, ακόμη και εάν, για κάποιο λόγο, δεν τους καταβλήθηκε εγκαίρως η σύνταξη που δικαιούνταν.
Το πρόβλημα ανέκυψε όταν συνταξιούχοι προσέφυγαν στην Ανεξάρτητη Αρχή διαμαρτυρόμενοι επειδή δεν τους καταβλήθηκαν οι παραπάνω ενισχύσεις, παρόλο που πληρούσαν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.
Ερευνώντας το συγκεκριμένο ζήτημα ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι, στην πράξη, κατά στενή ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης και της διατύπωσης «λαμβάνουν», που υπήρχε και στους δύο σχετικούς νόμους, δικαιούχοι της ενίσχυσης θεωρήθηκαν αυτοί στους οποίους πράγματι καταβλήθηκε/ εκταμιεύτηκε η σύνταξη εντός των συγκεκριμένων μηνών αναφοράς, και όχι όσοι δικαιούνταν, και τελικά έλαβαν σύνταξη για τους μήνες αυτούς, με καθυστέρηση και αναδρομικά.
Βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση
«Η προσέγγιση όμως των συγκεκριμένων διατάξεων υπό αυτή την ερμηνεία, οδηγεί στο φαινόμενο συνταξιούχοι που πληρούν τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και άνισα. Αυτό μάλιστα συμβαίνει επειδή ο ασφαλιστικός φορέας σε μερικούς εξ αυτών είχε ήδη καταβάλει, εγκαίρως, την σύνταξη ενώ σε κάποιους άλλους, για οποιοδήποτε λόγο, αν και την δικαιούνταν και είχαν υποβάλει σχετική αίτηση χορήγησης, δεν τους είχε καταβληθεί ακόμη» τονίζεται στο πόρισμα.
«Μάλιστα, οι δεύτεροι βρέθηκαν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση, καθώς και η σύνταξη καθυστέρησε να τους καταβληθεί, (ή και δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη), χωρίς δική τους υπαιτιότητα, και έχασαν το προβλεπόμενο για την περίπτωσή τους, ποσό έκτακτης ενίσχυσης» επισημαίνει η ανεξάρτητη Αρχή.
Ενδεικτικές είναι – όπως υπογραμμίζει – οι περιπτώσεις συνταξιούχων και μάλιστα αναπηρίας, οι οποίοι δεν έλαβαν μία από τις δύο ενισχύσεις επειδή τον μήνα αναφοράς, για κάποιο λόγο, δεν εκταμιεύτηκε κανονικά η σύνταξη, η οποία τους καταβλήθηκε αναδρομικά τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα.
Συνήγορος του Πολίτη: Αποκλείονται αναίτια – Να αναληφθεί πρωτοβουλία
Στην επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει πως «πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έχει ως συνέπεια αριθμός δικαιούχων των ενισχύσεων, προσώπων δηλαδή που πληρούν στην ουσία τις θεσμοθετημένες προϋποθέσεις χορήγησής τους, να αποκλείονται, εν πολλοίς αναίτια, από αυτές. Ως εκ τούτου ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι θα πρέπει να αναληφθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της υπέρβασης και του συγκεκριμένου προβλήματος με τη σύννομη διαπεραίωση των βάσιμων αιτημάτων των συγκεκριμένων συμπολιτών μας».
Παραπέμποντας δε στις σχετικές διαδικασίες αναφέρει ότι η ΑΑΔΕ χορηγούσε στον e – ΕΦΚΑ και στην Διεύθυνση Υποστήριξης Λειτουργιών της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκηση αρχείο με τα στοιχεία των δικαιούχων που πληρούσαν σωρευτικά τις προϋποθέσεις του νόμου. Στην συνέχεια με την λήψη του αρχείου αυτού ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην καταβολή του τελικού ποσού των ενισχύσεων
«Στα αρχεία όμως αυτά, όπως είναι και εύλογο και κατανοητό, δεν συμπεριλαμβάνονταν ως δικαιούχοι, όσοι είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και οι αιτήσεις τους εκκρεμούσαν ή και είχαν μόλις διεκπεραιωθεί. Έτσι, αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι σχετικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις εκδόθηκαν αμέσως μετά, οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι, αν και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, στερήθηκαν των σχετικών ενισχύσεων, οι οποίες δεν τούς καταβλήθηκαν ούτε μετά την χορήγηση της σύνταξης, προφανώς με το σκεπτικό ότι τους συγκεκριμένους μήνες αναφοράς δεν «έλαβαν» σύνταξη» τονίζεται.
Και ο Συνήγορος του Πολίτη καταλήγει: «Η στέρηση δηλαδή των συγκεκριμένων ενισχύσεων επειδή για οποιαδήποτε λόγο δεν ήταν ενημερωμένα τα σχετικά αρχεία, παρόλο που κυρίαρχο κριτήριο θα έπρεπε να είναι η πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, θεωρούμε ότι αποτελεί πλήρως ανεπιεική αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας πολιτών, στο βαθμό δε που εκ των υστέρων προκύψει ότι κάποιοι ωφελούμενοι αδίκως (υπό οιαδήποτε έννοια του όρου) δεν το έλαβαν, η Διοίκηση θα πρέπει, συνταυτιζόμενη με τις βασικές παραδοχές της αρχής της χρηστής διοίκησης, να προβεί άμεσα στις ανάλογες διορθωτικές ενέργειες».