Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον έκρινε ένοχο για ενδοοικογενειακή απειλή κατά της συντρόφου του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών με αναστολή.
Μια συγκλονιστική υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο. Απείλησε να σκοτώσει την εν διαστάσει σύζυγό του ένας 49χρονος από τις Σποράδες και μάρτυρες στο δικαστήριο είχε τα δύο παιδιά του.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον έκρινε ένοχο για ενδοοικογενειακή απειλή κατά της συντρόφου του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών με αναστολή.
Οι δύο κόρες του ζευγαριού ήταν μάρτυρες υπεράσπισης του πατέρα τους και τον δικαιολόγησαν όταν πήγε στην επιχείρηση πώλησης νωπών τροφίμων που διατηρούσε με την εν διαστάσει σύζυγό του και την απείλησε ότι θα τη σκότωνε και θα της έκλεινε το μαγαζί.
Ενδοοικογενειακή βία στις Σποράδες: Οι κόρες κατέθεσαν ότι δεν είχαν να φάνε
Η πρώην σύζυγος κατέθεσε πως είχε ο άντρας της επιθετική συμπεριφορά στον έγγαμο βίο τους, ήταν χειριστικός και έπινε αλκοόλ.
Οι δύο κόρες τους κατέθεσαν πως η μητέρα τους ήθελε να κάνει καινούργια ζωή, με νέο σύντροφο και είπαν πως το μόνο που ήθελαν από το κατάστημα ήταν ένα ψυγείο, γιατί περνούσαν δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν είχαν να φάνε.
Οδηγίες της ΕΛΑΣ
Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.
Αν είστε θύμα :
- Καλέστε το 100.
- Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
- Ακριβή διεύθυνση
- Ονοματεπώνυμο
- Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
- Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
- Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
- Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
- Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e–mail) των Υπηρεσιών)
- Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr
Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:
- Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
- Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
- Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e–mail) των Υπηρεσιών)
- Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
- Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr