Να εντείνουν τον ανταγωνισμό για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου υπόσχονται οι ζημιές στους δύο αγωγούς Nord Stream, που σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οφείλονται σε σαμποτάζ. Χθες, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν άλμα ακόμα και πάνω από 20%, καθώς πλέον γίνεται σαφές ότι οι αγωγοί δεν θα λειτουργήσουν ξανά.
Μάλιστα, η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 έγινε την ώρα που η Ρωσία απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο που διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω μιας σημαντικής σύνδεσης μέσω της Ουκρανίας, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από αλλού επ’ αόριστον και θα στραφεί έντονα στην αγορά αμερικανικού LNG», δηλώνει στο Bloomberg ο Toby Copson, της εταιρείας trading φυσικού αερίου Trident LNG. «Η Ασία και η Ευρώπη θα βρεθούν σε αντιπαράθεση. Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα».
Η μεγάλη ζήτηση για τη ναύλωση περισσότερων πλοίων για να μεταφέρουν αμερικανικό LNG στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανεβάζει τους ναύλους σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ευρώπη προμηθευόταν το 40% του φυσικού αερίου που έπαιρνε μέσω αγωγών από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει περίπου στο 9%, σημειώνει το Bloomberg.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί να αγοράσει 90% περισσότερο LNG στην αγορά spot από ό,τι έχει εξασφαλίσει με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πέσουν στο μηδέν την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανάλυση του BloombergNEF (BNEF).
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έκλεισαν με κέρδη 7,1% την Τρίτη, έχοντας σημειώσει άνοδο έως και 22% νωρίτερα. Τα ασιατικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης LNG για παράδοση Νοεμβρίου ενισχύθηκαν 13% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.