Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του χρέους τους, αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του δημόσιου χρέους θα προβλέπουν οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του χρέους τους, αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στον ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ.
«Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που θα μπορούν να τους εφαρμόζουν όλοι», πρόσθεσε.
Αναγκαίες οι επενδύσεις για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση
Με τη μεγαλύτερη ευελιξία, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για στρατηγικές επενδύσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή και την πράσινη οικονομία καθώς και να δοθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές η εμπιστοσύνη που χρειάζονται.
Χρειάζεται, είπε, μεγαλύτερη ελευθερία για επενδύσεις αλλά και περισσότερος έλεγχος της προόδου που γίνεται, μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από τα κράτη – μέλη και καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες.
«Ας ανακαλύψουμε εκ νέου το πνεύμα του Μάαστριχτ. Η σταθερότητα και η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Πολυετή σχέδια δαπανών
Μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι ο γενικός στόχος των αναθεωρημένων κανόνων θα είναι η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους και της οικονομικής ανάπτυξης.
Ενας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα ήταν η προετοιμασία από τις χώρες πολυετών σχεδίων για τις δαπάνες τους, τα οποία θα ήταν συνεπή με μία μείωση του δημόσιου χρέους σε συνετά επίπεδα. Τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και δεσμεύσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, αντίστοιχα με τα σχέδια για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Ο Επίτροπος είπε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να στραφούν προς έναν μόνο δείκτη δαπανών για την αξιολόγηση των επιδόσεων τους, αντί να χρησιμοποιούν πολλούς δείκτες, οι οποίοι δεν μπορούν συχνά να παρατηρηθούν και αναθεωρούνται στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι, οι χώρες που δεσμεύονται για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα μπορούν να έχουν περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, ώστε η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάπτυξη να ενισχύονται αμοιβαία.