Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη μη αναμενόμενη πορεία του προγράμματος αφενός στην έλλειψη κινήτρων, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και αφετέρου στη γραφειοκρ
Δύο σενάρια, με αιχμή τη διατήρηση του υφιστάμενου ορίου σε κάποιες γεωγραφικές ζώνες της περιφέρειας, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την άνοδο του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού επένδυσης για αγορά ακινήτου από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa).
about:blank
Τα δύο σενάρια για τη «χρυσή βίζα»
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την αύξηση του ορίου της επένδυσης για τη χορήγηση Golden Visa στα 500.000 ευρώ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τη διατήρηση του ορίου των 250.000 ευρώ για όλη την υπόλοιπη περιφέρεια.
Με βάση το δεύτερο σενάριο, θα οριστούν κλίμακες ανά περιοχή, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος της Πορτογαλίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παραμέτρους σχετικά με το απόθεμα των ακινήτων, την αναπτυξιακή προοπτική, την τουριστική ανάπτυξη και τη γεωγραφική θέση κάθε ζώνης, με το κατώτατο όριο να προσδιορίζεται και σε αυτή την περίπτωση στα 250.000 ευρώ, δεδομένου ότι στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης αποτελεί η ενθάρρυνση επενδύσεων σε περιοχές χαμηλότερης πυκνότητας, με στόχο την οικονομική τους ανάπτυξη και τη στήριξη της κτηματαγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το νέο πλαίσιο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα όσοι επενδυτές έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση ακινήτου στο πλαίσιο του προγράμματος της Golden Visa πριν από την ενεργοποίηση του καινούργιου καθεστώτος θα μπορέσουν να λάβουν την άδεια παραμονής με το παλαιό καθεστώς και το όριο των 250.000 ευρώ.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων ζήτημα θέσπισης πλαφόν στον αριθμό των διαμερισμάτων που μπορεί να αγοράσει ένας επενδυτής προκειμένου να καλύψει το όριο των 500.000 ευρώ και να λάβει την άδεια παραμονής.
Η «αλήθεια» των αριθμών
Αποθαρρυντικά είναι, την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για το α’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα οποία για πρώτη φορά το ισοζύγιο που αφορά την έκδοση Golden Visa ήταν αρνητικό, καθώς το σύνολο των εκδοθεισών αδειών πενταετούς παραμονής σε επενδυτές ακινήτων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αλλά και σε επενδυτές με άυλους τίτλους (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) κατέγραψε απώλειες της τάξης του 5,66%.
Ετσι, από το σύνολο των 9.614 αδειών που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος έως και 31/12/2021 και ήταν ενεργές, έξι μήνες μετά, το σύνολο των ενεργών αδειών μειώθηκε κατά 539, αριθμώντας πλέον τις 9.074.
Σε απόλυτους αριθμούς, το α’ εξάμηνο του έτους αποχώρησαν συνολικά 678 επενδυτές, έναντι 143 επενδυτών που μέσω του προγράμματος Golden Visa απέκτησαν άδεια πενταετούς διαμονής.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, άνοδος επενδυτικού ενδιαφέροντος το α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκε από πολίτες των ΗΠΑ, του Ιράν και του Λιβάνου, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν από επενδυτές που προέρχονται από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Κίνα, την Αίγυπτο και το Ιράκ.
Πού αποδίδεται η πτώση
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη μη αναμενόμενη πορεία του προγράμματος αφενός στην έλλειψη κινήτρων, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και αφετέρου στη γραφειοκρατία και στον χρόνο που απαιτούνται για τη λήψη της πολυπόθητης άδειας παραμονής.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2019 η «χρυσή βίζα» χορηγείτο μόνο με επένδυση σε ακίνητο κατ’ ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ. Πλέον, οι άδειες, εκτός από την αγορά ακινήτου, χορηγούνται και με επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις.