Σε ανάρτηση του Politico σημειώνεται πως η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 κρατών – μελών της ΕΕ και τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί το σώμα, αποφάσισε να μην προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του εισαγώμενου φυσικού αερίου.
Το Politico αποκαλύπτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να προωθήσει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, με την Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, να είναι εκείνη που επιφορτίστηκε με το «δυσάρεστο» καθήκον να ενημερώσει τους εξοργισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, πως αντί για πλαφόν η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα «non-paper» με προτάσεις για κοινές αγορές.
«Οι πρεσβευτές δεν διασκεδάζουν», σημείνεται στο δημοσίευμα:
Μετά την ανακοίνωση της Juul-Jørgensen, ένας πρέσβης πήρε το λόγο – κάτω από επιδοκιμασίες – και δήλωσε ότι η πρόταση της Επιτροπής ήταν στην πραγματικότητα ένα non-non-paper.
Υπενθυμίζεται πως ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών της ΕΕ, αύριο Παρασκευή, η Ελλάδα πιέζει για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή – προτείνοντας παράλληλα τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.
Ειδικά για το πλαφόν στη χονδρική τιμή συντάχθηκε, μάλιστα. και επιστολή με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας την οποία συνολικά υπογράφουν 15 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Οι αντιρρήσεις του Βερολίνου και η επίκληση στις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς
Τρεις διπλωμάτες, που επικαλείται το Politico, αποκάλυψαν ότι το Βερολίνο ειδικότερα έχει προειδοποιήσει τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει πλαφόν, καθώς φοβάται πως από τη στιγμή που μια τέτοια πρόταση «μπει στο τραπέζι», θα είναι πιο δύσκολο να την ακυρώσει το Συμβούλιο.
Η Γερμανία, που έχει ήδη καταφέρει να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για τον χειμώνα, υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί βάσει των δυνάμεων της αγοράς.
Ασχέτως αν το Βερολίνο έχει παρέμβει στην ελεύθερη αγορά με ένα σύστημα επιδοτήσεων για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, πάντως – συνεχίζει το Βερολίνο – θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης – ένας τοξικός συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις.
Αντι για πλαφόν… κοινές αγορές
Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το ίδιο αποτέλεσμα που θα επέφερε η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να επιτευχθεί και με κοινές αγορές – καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα ανταγωνίζονται πλέον η μία την άλλη και δεν θα ανεβάζουν τις τιμές.
Αλλά όπως και να το δει κανείς: Είτε πρόκειται για πλαφόν είτε για κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο: Oι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις προμ΄ήθειες φυσικού αερίου μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών που έχουν την πολυτέλεια να ανταγωνίζονται τις άλλες.