Υπαναχωρεί η κυβέρνηση από το σχέδιο για λύση του θέματος με τροπολογία. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κληθεί να κρίνει αν μπορούν οι servicers να διεξάγουν πλειστηριασμούς. Το «πολιτικό κόστος» και οι επιπτώσεις στις εγγυήσεις του Ηρακλή.
Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση στο «καυτό» οικονομικά και πολιτικά ζήτημα της τροπολογίας με την οποία θα τακτοποιούσε το κενό της νομοθεσίας και θα νομιμοποιούσε τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η στροφή έγινε τα τελευταία 24ωρα και η κυβέρνηση στέλνει το θέμα στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να αποφασίσει η Ολομέλεια.
Η αλλαγή πλεύσης αποδίδεται από πηγές των servicers «στο πολιτικό κόστος που θα προκαλούσε η επίμαχη τροπολογία, πόσω μάλλον ενόψει της προεκλογικής περιόδου καθώς θα ξεσήκωνε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με δεδομένο ότι το αντικείμενο είναι οι πλειστηριασμοί».
Οι αντιφατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με το αν μπορούν ή όχι οι servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμό αποτέλεσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των διοικήσεων των εν λόγω εταιρειών και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει η σχετική τροπολογία.
Το Euro2day.gr απευθύνθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων όσο και στις τράπεζες για μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η νέα κατάσταση στα έσοδα των servicers από τους πλειστηριασμούς τιτλοποιημένων δανείων και κατ’ επέκταση στις εγγυήσεις που δόθηκαν σε αυτές μέσω του μηχανισμού του «Ηρακλή».
Ισχυρό πλήγμα στον «Ηρακλή»
Με δεδομένο, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα καθυστερήσει κάποιους μήνες για να αποφασίσει και εν συνεχεία θα ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, «θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στα ήδη πιεσμένα ως προς την επίτευξη των στόχων business plans και κατ’ επέκταση στις εγγυήσεις του “Ηρακλή”, εφόσον δεν επιτευχθούν τα έσοδα». Προσθέτουν μάλιστα ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, η εκ νέου εκκίνηση των πλειστηριασμών που σχετίζονται με τη ρύθμιση θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2023, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Αύγουστο η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί.
Το θέμα των εγγυήσεων του «Ηρακλή» αποτελεί «αγκάθι» έτσι κι αλλιώς, καθώς η Eurostat έχει θέσει θέμα και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων, αυτές να περάσουν στο δημόσιο χρέος.
Προς το παρόν, τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και οι servicers έχουν κερδίσει χρόνο σίγουρα μέχρι το 2023, ωστόσο η νέα τροπή αφήνει περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας του νόμου και ενθαρρύνει τους δανειολήπτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα με τη νομιμοποίηση ή όχι των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να προχωρούν σε πλειστηριασμούς προέκυψε μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου, με το επιχείρημα ότι οι τιτλοποιήσεις έγιναν βάση του νομοθετικού πλαισίου του 2003 και όχι του 2015. Ωστόσο, υπήρξαν μεταγενέστερες αποφάσεις που δικαιώνουν τους servicers.