Η μέση τιμή στη χώρα μας (μαζί με τους φόρους) διαμορφώθηκε στα 29,52 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 34,61 λεπτών που ήταν η μέση τιμή στην ΕΕ.
Χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώθηκε και τον Σεπτέμβριο η τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον δείκτη HEPI που καταρτίζουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στη χώρα μας (μαζί με τους φόρους) διαμορφώθηκε στα 29,52 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 34,61 λεπτών που ήταν η μέση τιμή στην ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα σε 15 χώρες η τιμή ήταν υψηλότερη στην Ολλανδία (‘Αμστερνταμ) όπου έφθασε στα 66,73 λεπτά.
Στο φυσικό αέριο η τιμή καταναλωτή τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας (27,68 λεπτά ανά κιλοβατώρα) ήταν η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρώπη, ωστόσο στην τιμή αυτή δεν έχουν υπολογιστεί οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο.
Η περιορισμένης έκτασης έστω ανακούφιση για καταναλωτές και επιχειρήσεις με το «διάλειμμα» χαμηλών λογαριασμών για το ρεύμα τουλάχιστον και τον Οκτώβριο οφείλεται στην πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου που αναμένεται να πέσουν κι άλλο λόγω των αυξημένων εισαγωγών LNG στην Ευρώπη, υποχωρώντας ακόμη και στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Βέβαια η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που ζητούν συνολικά 16 κράτη – μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στον αέρα.
Πάντως, οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την Ελλάδα και ακόμη 14 χώρες και οδήγησαν σε αναδίπλωση την Κομισιόν, η οποία σε πρώτη φάση αποφάσισε σε πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
«Η εισήγηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, συνολικά, είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να γίνει αναπροσαρμογή τιμής στην Ε.Ε. που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.