Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Προς αλλαγή οδεύει το τοπίο της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων ενόψει της ψήφισης της νέας ρύθμισης για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).
Ο λόγος για τη διάταξη την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο έφερε προχθές σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εργασίας και προβλέπει την προαιρετική συμμετοχή υπαλλήλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, περιφέρειας) και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (πχ e- ΕΦΚΑ) το εν λόγω ταμείο.
Aυτό σημαίνει, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη στο Capital.gr, πως όσοι μόνιμοι (δηλαδή όχι οι αορίστου χρόνου, οι ορισμένου χρόνου συμβασιούχοι κλπ.) υπάλληλοι των Δήμων, των Περιφερειών και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να ασφαλιστούν στο ΜΤΠΥ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, η δυνατότητα αυτή θα δοθεί από τις αρχές του 2023, αφού ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο (έως τα μέσα Νοεμβρίου) και εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι.
Σημειώνεται πως η εισφορά η οποία θα πρέπει να καταβάλλει όποιος μόνιμος υπάλληλος πχ ενός δήμου αποφασίσει να ενταχθεί στο ΜΤΠΥ ανέρχεται στο 4,5% των μικτών αποδοχών του, όπως συμβαίνει με περίπου 300.000 άλλους μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου σήμερα, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο εν λόγω ταμείο.
Έτσι, για παράδειγμα, ένας υπάλληλος με μικτό μισθό 1.200 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλει ως εισφορά υπέρ του ΜΤΠΥ το ποσό των 54 ευρώ (4,5% Χ 1.200 ευρώ)
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμη πηγή αναφέρουν πως δεδομένου ότι πρέπει κάποιος υπάλληλος να έχει κλείσει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης στο ΜΤΠΥ (ή 15 έτη για ορισμένους κοινωνικούς λόγους) προκειμένου να δικαιούται να λάβει μέρισμα – δηλαδή μία παροχή πέραν από εκείνη της κύριας και επικουρικής σύνταξης- θεμελιώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πρακτικά άμεσα ενδιαφερόμενοι θα είναι εκείνοι οι δημοτικοί, περιφερειακοί κλπ μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν ακόμα τουλάχιστον 20 έτη εργασίας στο δημόσιο.
Σχετικά με την παροχή την οποία θα λάβει όποιος επιλέξει να ασφαλιστεί στο ΜΤΠΥ, μία τάξης μεγέθους δίνει το σημερινό μέσο μέρισμα, το οποίο ανέρχεται κοντά στα 110 ευρώ/μήνα (το οποίο καταβάλλεται σε τριμηνιαία βάση). Αυτή τη στιγμή, μέρισμα λαμβάνουν κοντά στους 300.000 συνταξιούχους του δημοσίου, το οποίο αποτελεί μία σημαντική τακτική ενίσχυση δίπλα στην κύρια και επικουρική σύνταξη, σημειώνουν αρμόδια στελέχη στο Capital.gr.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εισφορές τις οποίες έχει καταβάλλει καθόλη τη διάρκεια της συμμετοχής στο ΜΤΠΥ ένας μέσος ασφαλισμένος (σ.σ. τουλάχιστον 20 χρόνια) θα τις “λάβει” με τη μορφή του μερίσματος αφού βγει στη σύνταξη σε 13 έτη. Δηλαδή μετά τα 13 έτη συνταξιοδότησης, ένας μέσος δικαιούχος μερίσματος θα έχει καθαρό “κέρδος” με την έννοια ότι θα εισπράττει παροχές – μερίσματα, οι οποίες θα αντιστοιχούν σε ποσά πάνω από εκείνα τα οποία κατέβαλε ως εισφορές όταν ήταν εν ενεργεία υπάλληλος στο δημόσιο.
Να σημειωθεί πως στο μέρισμα, υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα σε χήρες και ορφανά έως 24 ετών, σε περίπτωση θανάτου του μερισματούχου – συνταξιούχου. Το μέσο μέρισμα χηρείας ανέρχεται στα 45 ευρώ.
Αξίζει επίσης να τονιστεί πως μετά από παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και του διοικητή του ΜΤΠΥ κου Επαμεινώνδα Ατσαβέ, έχει βελτιωθεί αποφασιστικά η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων -μερισματούχων. Έτσι οι νέοι μερισματούχοι λαμβάνουν κανονικά και χωρίς καμία καθυστέρηση το μέρισμά τους, την προτελευταία εργάσιμη κάθε τριμήνου.
Αξιοποιώντας τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και υιοθετώντας σύγχρονες μεθόδους management, και παρά τον αυξημένο όγκο συνταξιοδοτήσεων των δημοσίων υπαλλήλων το 2022, ο χρόνος καταβολής των νέων μερισμάτων μειώθηκε στις 60 ημέρες κατά μέσο όρο από την υποβολή της αίτησης.
Και παράλληλα, μέσω της καθιέρωσης της λειτουργίας του ψηφιακού μερίσματος έχουν εκμηδενιστεί οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις δικαιούχων μερίσματος μειώνοντας δραστικά το χρόνο αναμονής.