Το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να παραμείνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα προβλημάτισε έντονα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής της. Γι αυτό συμφώνησαν ότι χρειάζεται η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής να είναι επιθετική, ακόμη και αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να λειτουργήσει επιβαρυντικά στην οικονομική ανάπτυξη, όπως έδειξαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ που διεξήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης υψηλότερα και υπέδειξε περαιτέρω αυξήσεις, υπό το φόβο ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα παραμένει, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την αναχαίτησή του.
Ενώ ορισμένοι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής ήταν υπέρ μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ένας μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών υποστήριξε μια μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με τα πρακτικά.
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο του διοικητικού συμβουλίου για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνεται.
«Η αναμενόμενη εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα είναι αρκετή για να μειωθεί ο πληθωρισμός σε σημαντικό βαθμό και δεν τον θα επαναφέρει στον στόχο», τονίζεται στα πρακτικά
Μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 10%, ένα επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης για περισσότερα από 70 χρόνια και πλέον οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσανατολίζονται προς ακόμη μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.
Από τη μεριά της η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, όπου η τράπεζα ούτε στηρίζει ούτε εμποδίζει την ανάπτυξη.
Αν και δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτή εκτίμηση για το ονομαστικό ουδέτερο επιτόκιο, οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τείνουν να το τοποθετούν μεταξύ 1,5% και 2%, υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να φέρει τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους.
Ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται και η Ευρωζώνη μπορεί ήδη να έχει εισέλθει σε ύφεση, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους περιορίζει την κατανάλωση και αποθαρρύνει τις επενδύσεις.
Αυτό με τη σειρά του είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι ακόμη και μια ύφεση δεν θα ήταν αρκετή για τον έλεγχο των τιμών, επομένως οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου.