Τι προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν στα 1.382,40 ευρώ
Ανώτερο πλαφόν στο ύψος της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης θέτει το υπουργείο Εργασίας με διάταξη που έχει συμπεριλάβει στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και εντός του μηνός Οκτωβρίου θα πάρει το δρόμο για την Βουλή και την ψήφισή του.
Το πλαφόν στο ύψος και της επικουρικής σύνταξης προσδιορίζεται στα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα το πλαφόν θα φθάνει τα 1.382,40 ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας οδηγήθηκε σε αυτή τη ρύθμιση προκειμένου να περιορίσει περιπτώσεις προκλητικά υψηλών επικουρικών συντάξεων, (που έφθαναν και τις 19.000 ευρώ) και προέκυψαν με την εφαρμογή του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου.
Ενδεικτικές ήταν περιπτώσεις ασφαλισμένων συμβολαιογράφων για τους οποίους εκδόθηκε επικουρική σύνταξη 19.753 ευρώ και η οποία «πάγωσε» – δεν αποδόθηκε ποτέ – έως ότου ρυθμιστεί το θέμα. Ανάλογες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί βενζινοπώλες, αρτοποιούς και πρώην τραπεζικούς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι κραυγαλέες αυτές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 100.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν 1.250.777 συνταξιούχοι δεν ξεπερνά τα 194 ευρώ, μεικτά, τον μήνα.
Με το άρθρο 18 του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου θεσπίζεται πλαφόν για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, ίσο με τα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης.
Τονίζεται μάλιστα ότι το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις και τα αναδρομικά τους που θα καταβληθούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης.
Με το άρθρο 120 του ν. 4623/2019 ετέθη ανώτατο όριο του συνολικού ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης, ενώ δεν έγινε τα ίδιο για τα ποσά της επικουρικής, παρότι θα έπρεπε. Οι ίδιοι λόγοι που υπαγόρευσαν τη θέσπιση εκείνου του ανώτατου ορίου στην κύρια σύνταξη, υπαγορεύουν τη θέσπιση ανώτατου ορίου και στην επικουρική σύνταξη.
Ολόκληρη η διάταξη
Άρθρο 18: Προσδιορισμός ακαθάριστου συνολικού ποσού επικουρικής σύνταξης.
Στο άρθρο 120 του ν. 4623/2019 (Α’ 134), περί του προσδιορισμού του ακαθαρίστου συνολικού ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης, προστίθεται παρ. 4, ως εξής:
«Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας επικουρικής σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας επικουρικών συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, οι οποίες χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31.12.2014, ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα έξι εικοστά (6/20) του ανώτατου ορίου που προβλέπεται στην παρ. 1 για τις κύριες συντάξεις. Το οριζόμενο στο πρώτο εδάφιο ανώτατο όριο καταλαμβάνει και τις κάθε είδους προσαυξήσεις της σύνταξης ή των συντάξεων».
Το όριο της παρ. 1 εφαρμόζεται για τις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται ή για τις οποίες εκδίδεται πράξη απονομής σύνταξης από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος του παρόντος, ανεξαρτήτως του χρόνου που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης ή εκδόθηκε η πράξη απονομής σύνταξης. Ποσά που έχουν καταβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και υπερβαίνουν το όριο της παρ. 1 δεν αναζητούνται.