Η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του έτους και αναμένεται περαιτέρω εξασθένησή της στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου, ανέφερε στην έναρξη της συνέντευξης τύπου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης είναι σαφώς καθοδικοί, ειδικά βραχυπρόθεσμα, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση στην οποία το δ. σ. αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τον ερχομό ύφεσης.
Η ΕΚΤ κινείται προς την κατεύθυνση της απόσυρσης της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, σημείωσε, ωστόσο το δ. σ. έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει ως προς το θέμα αυτό. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, στηριζόμενοι στα δεδομένα που θα έχουμε στη διάθεσή μας τη δεδομένη στιγμή».
Τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης είναι σαφώς καθοδικοί, ειδικά βραχυπρόθεσμα, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος. Το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων θα μπορούσε επίσης να παραμείνει σταθερά υψηλότερο από το αναμενόμενο. Μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Πληθωρισμός
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι κατά κύριο λόγο ανοδικοί. Ο σημαντικότερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι η περαιτέρω άνοδος των λιανικών τιμών της ενέργειας, ήταν η σαφής τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ.
«Για να περιοριστεί ο κίνδυνος της τροφοδότησης του πληθωρισμού, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να στοχεύουν στους πιο ευάλωτους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παρέχουν κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα μειώσουν σταδιακά τους υψηλούς δείκτες του δημόσιου χρέους», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,9% τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 40,7%, παρέμεινε ο κύριος ανοδικός παράγοντας για τον πληθωρισμό. Οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν επίσης σημαντικά κατά 11,8%, διότι το υψηλό κόστος των πρώτων υλών κατέστησε την παραγωγή τροφίμων πιο ακριβή. Οι πιέσεις στις τιμές είναι εμφανείς σε όλο και περισσότερους κλάδους, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους που διαχέεται σε ολόκληρη την οικονομία. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο στο 4,8%, επισήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφορικά με τον πληθωρισμό.
Οι αγορές ομολόγων
Το θέμα της μείωσης του ισολογισμού της και το πότε θα αρχίσει να συντελείται, έχει αναδυθεί εδώ και κάποιους μήνες. Η σημερινή συνεδρίαση αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και αν η ΕΚΤ θα παρείχε κάποια καθοδήγηση, καθώς η μείωση του ισολογισμού σημαίνει ότι η τράπεζα θα αρχίσει να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιό της. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπει ένα σταδιακό τέλος στις επανεπενδύσεις των ομολόγων (για τις οποίες στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να τις πραγματοποιεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024).
Ερωτηθείσα η επικεφαλής της ΕΚΤ, απάντησε ότι το δ. σ. δεν συζήτησε καθόλου για την προοπτική της μείωσης του ισολογισμού. «Είχαμε να αποφασίσουμε για άλλα σημαντικά θέματα», ανέφερε και «αφήσαμε αυτή τη συζήτηση για αργότερα». Μάλιστα όπως ανέφερε «στην προηγούμενη συνεδρίαση μιλήσαμε για μείωση των ομολόγων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του ΑΡΡ».
Όπως ανέφερε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ασχοληθούν με το εν λόγω θέμα στη συνεδρίαση τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την ίδια το δ.σ. θα συζητήσει τις βασικές αρχές για το πώς θα μειωθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα χρονιά. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στην επόμενη συνέντευξη τύπου, θα είμαι σε θέση να σας πω τις βασικές αρχές για να μειώσουμε τον ισολογισμό μας», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.