Απόφαση Γεν.Δικαστηρίου ΕΕ: Ορθά έκρινε η Επιτροπή – Τα εφαρμοζόμενα μέτρα στήριξης συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση και είναι ασυμβίβαστα με την εσωτερική αγορά
Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος
Με τη δημοσιευθείσα στις 19-10-2022 απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) απέρριψε την προσφυγή της Ελλάδας για ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα στήριξης στον γεωργικό τομέα.
Ιστορικό της υπόθεσης
Το καλοκαίρι του 2007 εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα. Ακολούθως, η Ελλάδα έλαβε μέτρα με στόχο την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στις περιοχές που επλήγησαν, προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική τους ικανότητα. Ειδικότερα, εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία θεσπίστηκαν καθεστώτα ενισχύσεων, με τη μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων του Δημοσίου για υφιστάμενα και νέα δάνεια.
Τον Ιούλιο του 2014, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία σχετικά με εικαζόμενη ενίσχυση, που φέρεται να χορηγήθηκε από την Ελλάδα στη Σόγια Ελλάς, επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Κατόπιν επίσημης διαδικασίας έρευνας και ανταλλαγής επιστολών με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή, με την απόφαση (ΕΕ) 2020/394 της 7ης Οκτωβρίου του 2019, έκρινε ότι τα καθεστώτα ενισχύσεων συνιστούν κρατική ενίσχυση παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά η οποία θα πρέπει ανακτηθεί από τους δικαιούχους της.
Η Ελλάδα άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής, υποστηρίζοντας, επιγραμματικά, ότι: πρώτον, δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107, παράγραφος 1, ΣΛΕΕ, δεύτερον, η φερόμενη ενίσχυση συμβιβάζεται με την εσωτερική αγορά, διότι συνιστά επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες κατά την έννοια του του άρθρου 107, παράγραφος 2, στοιχείο β’, ΣΛΕΕ, και τρίτον, η απόφαση έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της κατά χρόνο αρμοδιότητας της Επιτροπής και συντρέχει παραβίαση των αρχών της ασφάλειας δικαίου, του εύλογου χρόνου της διαδικασίας και της χρηστής διοίκησης, καθώς και προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας.
Η Επιτροπή αμφισβήτησε την ορθότητα των ανωτέρω επιχειρημάτων.
Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με την απόφασή του αυτή, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και, συμπερασματικά, την προσφυγή της Ελλάδας, με την οποία ζήτησε την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, στο σύνολό της.
Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση της Επιτροπής που έκρινε ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα στήριξης που συνδέονται με τις πυρκαγιές του 2007, τα οποία έλαβαν τη μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια στον γεωργικό τομέα, συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση και είναι ασυμβίβαστα με την εσωτερική αγορά.
Γίνεται υπόμνηση ότι η προσφυγή ακυρώσεως αποσκοπεί στην ακύρωση πράξεων των οργάνων της Ένωσης που αντιβαίνουν στο δίκαιο της Ένωσης. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα κράτη μέλη, τα όργανα της Ένωσης και οι ιδιώτες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή ακυρώσεως ενώπιον του Δικαστηρίου ή του Γενικού Δικαστηρίου. Αν η προσφυγή είναι βάσιμη, η πράξη ακυρώνεται. Το καθού όργανο της Ένωσης οφείλει να καλύψει το ενδεχόμενο κενό δικαίου που δημιουργεί η ακύρωση της πράξεως.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου και εντός δύο μηνών και δέκα ημερών από της κοινοποιήσεώς της μπορεί να ασκηθεί αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, περιοριζόμενη σε νομικά ζητήματα.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CURIA