«Κόκκινη κάρτα» σε όσους επιδίωκαν με αγωγές να αποκαταστήσουν ζημιές που σχετίζονται με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από το Δημόσιο και ειδικά από Δήμου έβγαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την απαγόρευση άσκησης αγωγής για την αποκατάσταση της ζημίας που αντιστοιχεί σε αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που αφορούν σε φορολογικές διαφορές.
Στην κατηγορία των φορολογικών διαφορών υπάγονται και εκείνες που έχουν ως αντικείμενο την επιβολή δημοτικών τελών, τούτο δε αδιαφόρως του κατά πόσο το τέλος το οποίο αφορούν συνιστά φόρο, ανταποδοτικό τέλος ή οικονομικό βάρος με χαρακτήρα ανταλλάγματος ή αποζημίωσης.
Ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας ορίζει στο άρθρο 63 ότι με την επιφύλαξη όσων ορίζονται σε ειδικές διατάξεις του Κώδικα, οι εκτελεστές ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις, από τις οποίες δημιουργούνται κατά νόμο διοικητικές διαφορές ουσίας, υπόκεινται σε προσφυγή.
Στο άρθρο 71 του Κώδικα αναφέρεται πως αγωγή μπορεί να ασκήσει εκείνος ο οποίος έχει, κατά του Δημοσίου ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, χρηματική αξίωση από έννομη σχέση δημόσιου δικαίου. Ωστόσο, το ίδιο άρθρο ξεκαθαρίζει πως η αγωγή είναι απαράδεκτη αν πρόκειται για αξίωση φορολογικού εν γένει περιεχομένου.
Δεδομένου ότι στην κατηγορία των φορολογικών διαφορών υπάγονται και εκείνες που έχουν ως αντικείμενο την επιβολή δημοτικών τελών το ΣτΕ έκρινε πως αγωγή, με την οποία ζητείται η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων δημοτικών τελών και ειδικών φόρων έχει ως αντικείμενο αξίωση «φορολογικού περιεχομένου εν γένει», απαγορεύεται και αυτή η απαγόρευση είναι σύμφωνη με το σύνταγμα.