Της Βάσως Αγγελέτου
“Πράσινο φως” έλαβαν οι πρώτοι δικαιούχοι του Ενδιάμεσου Προγράμματος προστασίας της α΄ κατοικίας το οποίο λειτουργεί ως μεταβατικό “καταφύγιο” για τους ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που αναμένεται το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2023.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τα οποία έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επτά υπερχρεωμένοι οφειλέτες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να γλιτώσουν τον πλειστηριασμό και, ταυτόχρονα, να λάβουν κρατική επιδότηση για την αποπληρωμή του δανείου τους. Επιπλέον, 36 αιτήσεις οφειλετών έχουν υποβληθεί οριστικά και βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, ενώ 30 αιτήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο δημιουργίας.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενδιάμεσου Προγράμματος ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα Σεπτεμβρίου και τα στοιχεία μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικά, καθώς δεν έχει κατορθώσει να προσελκύσει ευάλωτους δανειολήπτες. Οι λόγοι της περιορισμένη απήχησης του νέου προγράμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, οι εξής:
1. Χαμηλό awareness, καθώς οι δικαιούχοι οφειλέτες δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη νέα πλατφόρμα.
2. Η υποβολή της αίτησης δεν παρέχει προστασία από τους πλειστηριασμούς. Η προστασία ξεκινά από τη στιγμή που θα ενταχθεί ο αιτών στο πρόγραμμα, γεγονός που ενδέχεται να λειτουργεί ως αντικίνητρο για κατάθεση αιτήσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσει
3. Αυξημένη γραφειοκρατία. Και η συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός και άλλες ανάλογες πλατφόρμες για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, περιλαμβάνουν μια σειρά από δικαιολογητικά από τους οφειλέτες, τους εγγυητές, τα συγγενικά πρόσωπα κ.α. που προκαλούν αγκυλώσεις στη διαδικασία.
4. “Πάγωμα” των πλειστηριασμών. Μετά την πρόσφατη υπόθεση με το νομικό κενό που εντόπισαν κάποια Εφετεία, καθώς και ο Άρειος Πάγος, σε υποθέσεις πλειστηριασμών ακινήτων που εντάσσονται ως ενέχυρα σε τιτλοποιημένα δάνεια, το μήνυμα προς τους οφειλέτες είναι ότι τα δικαστήρια έχουν σταματήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης -από την έκδοση διαταγής πληρωμής έως τον πλειστηριασμό. Όπως είναι αναμενόμενο, εάν οι οφειλέτες δεν νιώσουν την πίεση του “σφυριού” πάνω από την περιουσία τους, δεν προχωρούν σε ενέργειες για να προφυλάξουν -ούτε- την πρώτη κατοικία τους, ιδιαίτερα μετά από περισσότερα από 10 έτη αδρανοποίησης των πλειστηριασμών.
5. Σφοδρή κριτική ασκείται από τον κλάδο των servicers στους δικηγόρους οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, φέρονται να συμβουλεύουν τους υπερχρεωμένους πελάτες τους να προσφύγουν σα δικαστήρια, αντί να επιλέξουν κάποια από τις λύσεις ρύθμισης των χρεών τους που προσφέρει η ΕΓΔΙΧ.
Πώς προστατεύονται οι ευάλωτοι οφειλέτες
Το πρώτο βήμα για να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης “ευάλωτος” είναι να έχει εκδώσει Βεβαίωση Ευάλωτου Οφειλέτη από την ιστοσελίδα gov.gr. Για αν είναι επιλέξιμος ως φυσικό πρόσωπο, θα πρέπει να πληροί μία από τις παρακάτω συνθήκες: να έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, να έχει κατασχεθεί η κύρια κατοικία του ή να έχει καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΔΙΧ, περισσότεροι από 500 δανειολήπτες έχουν λάβει Βεβαίωση Ευάλωτου Οφειλέτη, ενώ στην πλατφόρμα εκκρεμούν ακόμη κοντά στις 6.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο (εκκρεμούν δικαιολογητικά). Εκτίμηση των αρμόδιων αρχών είναι ότι, μόλις οι αιτήσεις προχωρήσουν, θα αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των ευάλωτων.
Τι προσφέρει το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα
Το βασικό πλεονέκτημα της εν λόγω πλατφόρμας είναι η κρατική επιδότηση ύψους από 70 έως 210 ευρώ, η οποία καταβάλλεται στον πιστωτή -τράπεζα ή servicer- έναντι της μηνιαίας δόσης του ρυθμισμένου δανείου. Η ένταξη στο καθεστώς προστασίας συνεπάγεται αναστολή των αναγκαστικών εκτελέσεων (πλειστηριασμών) εις βάρος των ευάλωτων οφειλετών.
Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή κρατικής επιδότησης είναι η πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας – εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια – που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα “Επίδομα Στέγασης”, σύμφωνα με τα οποία:
α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.