Αρτεμις Σπηλιώτη
Αυξάνονται οι εγκρίσεις στον εξωδικαστικό – Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 θα έχουν ρυθμιστεί συνολικές οφειλές 1 δισ. ευρώ μέσω τους εξωδικαστικού μηχανισμού που προσπαθεί να «ανεβάσει» συνεχώς ταχύτητες αλλά υστερεί των προσδοκιών
Ανύπαρκτο είναι μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των ευάλωτων οφειλετών που βρίσκονται στον προθάλαμο του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους για να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης μέχρι το ακίνητο τους να μεταβιβαστεί στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων βάσει των όσων προβλέπει ο πτωχευτικός.
Από τους 2.000 δυνητικά δικαιούχους που υπουργείο Οικονομικών και θεσμοί υπολόγιζαν, προς το παρόν μόλις 73 ευάλωτοι έχουν εισέλθει στο σύστημα και έχουν υποβάλλει ή ετοιμάζονται να υποβάλλουν αίτημα.
Ειδικότερα, μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2022 και ενώ έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας:
- μόλις 7 οφειλέτες έχουν κριθεί επιλέξιμοι,
- για 36 ιδιοκτήτες οι αιτήσεις τους είναι σε φάση αξιολόγησης και
- 30 βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, αυτό της δημιουργίας αίτησης.
Εως 210 ευρώ η κρατική στήριξη
Για λόγους που ίσως συζητηθούν στη απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου, μέχρι τη δημιουργία του Φορέα δεν έχει την αναμενόμενη απήχηση.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει κρατική επιδότηση μέχρι το 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 – 210 ευρώ για διάστημα 15 μηνών. Και επιπρόσθετα, προβλέπεται αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).
Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση της «Βεβαίωσης Ευάλωτου Οφειλέτη», η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν πιστοποιηθεί ως ευάλωτοι 488 δανειολήπτες ενώ 5.788 έχουν ξεκινήσει την αίτηση τους στην πλατφόρμα (αρχικό στάδιο).
Κι όλα αυτά ενώ «τρέχουν» οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων και ειδικότερα, για το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης της Α’ κατοικίας:
- Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης έχει λάβει χώρα σε προγενέστερο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τις 15.9.2022. Δηλαδή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
- Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή.
Η υποβολή όλων αιτήσεων ολοκληρώνεται με το πέρας των 15 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 15.12.2023 ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όποιο γεγονός συμβεί πρώτο.
Αυξάνονται οι εγκρίσεις στον Εξωδικαστικό
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 θα έχουν ρυθμιστεί συνολικές οφειλές 1 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού που προσπαθεί να «ανεβάσει» συνεχώς ταχύτητες αλλά υστερεί των προσδοκιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου, 32.362 αιτήσεις που αφορούν συνολικές οφειλές 18,7 δισ. ευρώ βρίσκονται σε στάδιο πριν την οριστική υποβολή. Οριστικά έχουν υποβληθεί 9.042 αιτήσεις με οφειλές 4,7 δισ. ευρώ ενώ έχουν γίνει 1.498 επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Στις πολυμερείς ρυθμίσεις η μέση διαγραφή χρέους είναι περίξ του 25% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και άνω του 15% για το Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εγκρισιμότητας μέχρι τις 30/9/22 από την αρχή του εξωδικαστικού το μέσο ποσοστό για το Δημόσιο είναι 88% και για του χρηματοπιστωτικούς φορείς (κυρίως servicers) 42% καθώς, όπως φαίνεται και στο γράφημα, παρατηρείται μια μεγάλη πτώση τον Μάιο και τα ποσοστά αρχίζουν να ανεβαίνουν και πάλι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φτάνοντας στη ζώνη του 25%, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό εγκρισιμότητας εκτοξεύεται στο 78%. Τον Σεπτέμβριο μειώθηκε στο 68% όμως αισθητή ήταν και η υποχώρηση του ποσοστού εγκρισιμότητα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι υποθέσεις μεγάλων επιχειρηματικών οφειλών που αναζητούν ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού – είναι αυτές του «χαλάνε» τα ποσοστά εγκρισιμότητας.
Σημειώνεται ότι το 78% των οφειλών του εξωδικαστικού αφορούν χρηματοδοτικούς φορείς και το 74% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα.