ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί μόλις 1.498 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ
Σημαντική υστέρηση των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης στην υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εγκαλώντας τους εκπροσώπους των δύο κλάδων να σταθούν, όπως είπε, «στο ύψος των περιστάσεων» και να βελτιώσουν τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτήσεων που υποβάλλονται.
Μιλώντας χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε τις αιτιάσεις για υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της τροπολογίας και τους πλειστηριασμούς και του κατά πόσο οι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποιούνται να πραγματοποιούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ουδέποτε κατέθεσε σχετική τροπολογία, παρά το γεγονός ότι η τροπολογία υπήρξε πρόταση από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων.
Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε όλους τους χρηματοδοτικούς φορείς να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, με βασικό εργαλείο και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στόχος του οποίου είναι να φθάσει τις 1.093 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ έως τις αρχές του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, μέχρι στιγμής πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα. Από αυτούς, 32.000, δηλαδή πάνω από τους μισούς, έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δυνητικά μπορεί να ρυθμιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ηδη 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση, ποσό που είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι ρυθμίσεις οφειλών που έχουν ήδη υλοποιηθεί διαμορφώνονται στις 1.498, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ και από αυτές το 70% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο, με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εντατικοποίηση της προσπάθειας το τελευταίο διάστημα. Από αυτές:
- 697 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
- 801 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από το Δημόσιο.
Στις παραπάνω ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η διάρκεια αυτών ανέρχεται μέχρι και τα 35 έτη.
Με βάση τα ίδια στοιχεία οι πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, ενώ τα ποσοστά εγκρισιμότητας αιτημάτων εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα. Συγκεκριμένα κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ότι «δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού».
Μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί από τους πιστωτές αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, μεταξύ των οποίων η μείωση των περιθωρίων μεταξύ των επιτοκίων ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων και επιτοκίων αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, από το 3,25% στο 2,5% για τα δάνεια με εξασφάλιση και κατά 150 μονάδες βάσης, από το 4,5% στο 3%, για τα δάνεια χωρίς εξασφάλιση αντίστοιχα.
Στις δράσεις περιλαμβάνεται επίσης η καταγραφή των λόγων απόρριψης των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τους δανειολήπτες, ώστε να υπάρξουν βελτιωτικές δράσεις και η υλοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας «myegdixlive», για την παροχή ταχύτερης, αμεσότερης και αποτελεσματικότερης ψηφιακής υποστήριξης και εξυπηρέτησης των πολιτών, αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.