Για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η πανδημία αποτέλεσε “επιταχυντή” εξελίξεων.
Για τους επιμέρους κλάδους της τεχνολογίας και της πληροφορικής, η πανδημία αποτέλεσε την αιτία για την ανάδειξη της σημαντικότητάς τους, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ιεραρχίας τους, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η εκκίνηση της σύγχρονης “ψηφιακής επανάστασης” στον δημόσιο τομέα έγινε με την ενιαία ηλεκτρονική πύλη του δημοσίου, το gov.gr, η οποία λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2020 και συγκεντρώνει, πλέον, το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το δημόσιο.
Το gov.gr ξεπερνά σήμερα τις 1.471 υπηρεσίες από 531, με τις οποίες ξεκίνησε πριν από σχεδόν δυόμισι χρόνια.
Είναι ενδεικτικό ότι, το 2018, οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το ελληνικό δημόσιο ανήλθαν στα 8,8 εκατ., ενώ φέτος ο αριθμός θα προσεγγίσει το 1 δις.
Οι στόχοι του νέου σχεδίου νόμου
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το σχέδιο νόμου “Οργάνωση των σχέσεων Κράτους – πολίτη” που παρουσίασαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών.
Το σχέδιο νόμου έχει τους εξής στόχους:
-την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό βασικών εννοιών, αρχών και διαδικασιών για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες συναλλάσσονται με τη Διοίκηση,
-τη δημιουργία σταθερού συστήματος διοικητικών διαδικασιών για τη διαρκή αξιολόγηση και απλούστευσή τους, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου και
-την αποσαφήνιση εννοιών της εσωτερικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους ως προς τις διοικητικές διαδικασίες.
Για τους σκοπούς αυτούς, το σχέδιο νόμου, όπως υποστηρίζουν τα δυο υπουργεία, αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει τον ισχύοντα Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999).
Συγκεκριμένα, εισάγονται διατάξεις με τις οποίες εξασφαλίζεται ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί με ενιαίο και ταχύτερο τρόπο, τόσο στις ψηφιακές υπηρεσίες του, όσο και στα σημεία φυσικής επαφής με τους πολίτες.
Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης εκτιμάται ότι θα εξυπηρετείται πιο εύκολα, με συγκεκριμένες, απλούστερες και συντομότερες διαδικασίες.
Παράλληλα, το νέο σχέδιο νόμου επανα-ρυθμίζει τις διοικητικές διαδικασίες, με βάση νέα εργαλεία που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, δηλαδή το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών “Μίτος”, το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και το Παρατηρητήριο για τη Γραφειοκρατία.
Φώτης Φωτεινός