Ζητά στο πλαίσιο της έρευνας, που διέταξε για τη συμμετοχή προσώπων με πράξεις ή παραλείψεις στην παραγραφή, να εξεταστεί τυχόν συμβολή και των νομοθετικών μεταβολών.
Στη μελέτη της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens έχει επιδοθεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, εξετάζοντας το ενδεχόμενο του εάν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση, που ίσως οδηγήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης.
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Ντογιάκος με αφορμή την απαλλαγή των κατηγορουμένων για μεγάλο αριθμό αξιοποίνων πράξεων λόγω παραγραφής παρήγγειλε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κάποια πρόσωπα να συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων.
«Να διερευνήσετε αν συντρέχει η όχι περίπτωση πράξεων η παραλείψεων, αξιοποίνου χαρακτήρα, προσώπων με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιωδώς στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων» ανέφερε στην παραγγελία του.
Ωστόσο, στην παραγγελία του ζητά πέραν της αναζήτησης ποινικών ευθυνών, και τη διερεύνηση των νόμων που ψηφίστηκαν και ενδέχεται να επηρέασαν αδικήματα που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι. «Πέραν τούτων, αναφέρει στην παραγγελία του ο κ. Ντογιάκος, να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021».
Υπόθεση Siemens: Η απόφαση «βόμβα»
Σημειώνεται, ότι όπως έγραψε το dikastiko.gr, με την απόφαση «βόμβα» του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Ειδικότερα, αθώοι κρίθηκαν οι 20 από τους 22 συνολικά κατηγορούμενους σε κάποιες περιπτώσεις ομόφωνα και σε άλλες κατά πλειοψηφία για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Με την ίδια απόφαση παύθηκε για τους περισσότερους οριστικά η ποινική δίωξη για πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 λόγω παραγραφής. Ανάμεσα στους αθωωθέντες είναι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Γιωργος Σκαρπέλης και τα γερμανικά στελέχη Μαικλ Κουτσενρόιτερ και Ράινχαρντ Ζίκατσεκ.
Από τους 22 κατηγορούμενους για τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ποινή κάθειρξης 15 ετών από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δεν εκδόθηκε απόφαση αφού δεν ασκήθηκε από την πλευρά του έφεση, ενώ απόφαση δεν εκφωνήθηκε ούτε για τον Δημήτρη Γυφτόπουλο, ο οποίος έχει αποβιώσει.