Δεκτή εν μέρει η αγωγή εις βάρος του μαχαιροβγάλτη που έπληξε αστυνομικό

23

Δαμιανός Αθανασίου

  

Με την υπ’ αρίθμ. 321/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε δεκτή εν μέρει η αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία εις βάρος ενός 48χρονου ημεδαπού, κατηγορούμενου για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, προσβολή συμβόλου ιδιαίτερης εθνικής σημασίας, απείθεια, βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό προσωπικό κίνδυνο από πρόσωπο που οπλοφορούσε και εξύβριση κατά συρροή, που υπέβαλε ένας αστυνομικός και η σύζυγός του.
Με την αγωγή διεκδικεί ο πρώτος αποζημίωση ύψους 127.719.35 ευρώ και η δεύτερη 43.600 ευρώ.
Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε υποχρεώνει τον εναγόμενο να καταβάλει στον πρώτο ενάγοντα το ποσό των 38.319,35 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής και μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.
Κηρύσσει την απόφαση εν μέρει προσωρινά εκτελεστή και δη για το ποσό των 20.000 ευρώ. Επιπλέον υποχρεώνει τον εναγόμενο να καταβάλει στη δεύτερη ενάγουσα το ποσό των 8.600 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής και μέχρι την ολοσχερή εξόφληση και κηρύσσει την απόφαση εν μέρει προσωρινά εκτελεστή και δη για το ποσό των 4.000 ευρώ.
Τέλος, επιβάλλει σε βάρος του εναγόμενου τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων τα οποία ορίζει στο ποσό των 5.000 ευρώ.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο κατηγορούμενος έχει ήδη καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω σε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 8 μηνών. Κρίθηκε ένοχος, απορριπτομένου του αυτοτελούς ισχυρισμού περί μειωμένου καταλογισμού που υπέβαλε, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, προσβολή συμβόλου ιδιαίτερης εθνικής σημασίας, απείθεια, βία κατά υπαλλήλων και εξύβριση κατά συρροή.
Πιο συγκεκριμένα, την 4η Μαΐου 2021 και περί ώραν 06:10 ειδοποιήθηκε το κέντρο Aμεσης Δράσης της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου για άτομο που επέβαινε σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο άσπρου χρώματος, χωρίς πινακίδες, με σπασμένο το φανάρι του συνοδηγού, το οποίο αφαίρεσε από τον ιστό του Βωμού της Πατρίδας την ελληνική σημαία, αφού προηγουμένως έκοψε με μαχαίρι το σχοινί. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνα για τη σύλληψή του και τον εντόπισαν περί ώραν 07:00 έξω από το Εθνικό Θέατρο Ρόδου. Στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και κατευθύνθηκε από την οδό 7ης Μαρτίου προς τη Μεσαιωνική Πόλη, ενώ παραβίασε δύο ερυθρούς σηματοδότες. Αστυνομικοί που τον καταδίωξαν κατόρθωσαν να τον ακινητοποιήσουν στην ακτή Σαχτούρη. Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει κάνοντας χρήση ενός πυροσβεστήρα, εξυβρίζοντας τους αστυνομικούς. Χτύπησε με τη γροθιά του τον αστυνομικό (υπαρχιφύλακα) στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι με μήκος λάμας 40 εκατοστών τού κατάφερε σοβαρό τραύμα στην κοιλιακή χώρα κάτω από τον ομφαλό. Ο δράστης προσπάθησε να επιτεθεί εκ νέου μανιωδώς κατά του αστυνομικού και εκείνος πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο στον αέρα για να τον εκφοβίσει. Ο κατηγορούμενος άφησε το μαχαίρι και οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να τον δεσμεύσουν. Στο αυτοκίνητο του δράστη βρέθηκαν δύο πυροσβεστήρες, δύο τσεκούρια, ένα κατσαβίδι, 3 αυτοσχέδια κοντάρια κι ένα μεταλλικό δρεπάνι. Διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του στην Ψίνθο παρουσία δικαστικού λειτουργού, αλλά δεν προέκυψε κάτι.
Την αγωγή υπέβαλε ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κυπραίος.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr