Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Προς αύξηση οδεύει το όριο της ασφαλιστικής απαλλαγής για όσους μισθωτούς έχουν παράλληλη ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα.
Και αυτό γιατί η επικείμενη οριζόντια αύξηση όλων των κλιμάκων ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών θα οδηγήσει στην αύξηση της κλίμακας – πλαφόν, πέραν της οποίας δεν υποχρεούται ένας μισθωτός να καταβάλλει εισφορές σε περίπτωση, κατά την οποία παράλληλα με τη μισθωτή απασχόληση του, έχει επιχειρηματική δραστηριότητα, πχ έχει μία ατομική επιχείρηση ή ειναι μέλος κάποιας εταιρείας.
Αυτό σημαίνει πως η δυνατότητα της ασφαλιστικής απαλλαγής θα δοθεί σε περισσότερους και πιο υψηλά αμειβόμενους μισθωτούς σε σχέση με το τι ίσχυε τα τελευταία χρόνια. Έτσι, αν και εξαγγελθείσα, βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών θα τους επιβαρύνει αντικειμενικά -παρά το ανταποδοτικό όφελος τόσο για τις μελλοντικές συντάξεις, όσο και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Υπενθυμίζεται πως για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Έτσι από το 2020, οι ελάχιστες εισφορές για τους μισθωτούς με παράλληλη άσκηση ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας ανερχόντουσαν σε 252 ευρώ.
Αυτό σήμαινε πως αν κάποιος μισθωτός πλήρωνε μαζί με τον εργοδότη του για εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας τουλάχιστον 252 ευρώ/μήνα, δεν θα πλήρωνε καμία εισφορά (δηλαδή θα είχε ασφαλιστική απαλλαγή) για το εισόδημα το οποίο θα αποκτούσε από την άσκηση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Έτσι όποιος εργαζόμενος είχε μικτό μισθό 936 ευρώ /μήνα (ή 803 ευρώ καθαρά), δεν χρειαζόταν να πληρώσει ούτε ευρώ σε εισφορές όσες παράλληλες – με τη μισθωτή απασχόληση του – επιχειρηματικές δραστηριότητες και αν είχε. Και αυτό γιατί οι αναλογούσες, εργοδοτικές και εργατικές εισφορές του (26,9%) -με βάση το μικτό μισθό του – (252 ευρώ) είναι στο ελάχιστο όριο που θέτει ο νόμος προκειμένου να έχει ασφαλιστική απαλλαγή για εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σε περίπτωση -όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση – αυξηθούν οι εισφορές των επαγγελματιών το 2023 με βάση το ποσοστό του πληθωρισμού του 2022 (γύρω στο 10%), τότε οι εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας των ελευθέρων επαγγελματιών, θα ανέλθουν στα 277 ευρώ/μήνα.
Οι εισφορές αυτές αντιστοιχούν σε μικτό μισθό 1.029 ευρώ ή 882 ευρώ καθαρά. Αυτό σημαίνει πως -με μια ενδεχόμενη αύξηση των εισφορών 10% το 2023 για τους επαγγελματίες- ασφαλιστική απαλλαγή θα έχουν και οι μισθωτοί -με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα-με καθαρό μισθό από 803,1 έως και 882 ευρώ και όχι μόνο εκείνοι που έχουν καθαρό μισθό έως 803 ευρώ. Μ΄άλλα λόγια, θα διευρυνθεί το πλήθος των μισθωτών με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα που έχουν ασφαλιστική απαλλαγή.