Intrum: Ποιους λογαριασμούς φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι [ΠΙΝΑΚΑΣ]
Καμπανάκι για τη μεγάλη απειλή που αποτελεί πλέον ο πληθωρισμός για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χτυπά σε έκθεσή της η Intrum η οποία προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες πολλοί ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να αφήσουν απλήρωτους κάποιους λογαριασμούς.
Πλέον οι εκτιμήσεις λένε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προσδιορίζεται σε αθετήσεις πληρωμών καταναλωτών λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από τη μεγάλη άνοδο των τιμών, ενώ γίνεται πλέον λόγος και για πιθανή αύξηση των κόκκινων δανείων τραπεζών. Η προειδοποίηση από τη μεγάλη εταιρεία διαχείρισης χρεών έρχεται καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τις εξελίξεις όπως αναφέρει σε δική της μελέτη.
Η Intrum στην ετήσια έκθεσή της για τις πληρωμές χρεών των καταναλωτών στην Ευρώπη κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του υψηλού πληθωρισμού ο οποίος, όπως αναφέρει, έχει πλήξει καίρια τα οικονομικά των νοικοκυριών.
Φόβοι για έξαρση σε απλήρωτες οφειλές
Η έρευνά της Intrum δείχνει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και πως οι τρεις στους δέκα καταναλωτές δυσκολεύονται να καλύψουν πλέον τις υποχρεώσεις τους. Το ίδιο ποσοστό περιμένει ακόμη πως δεν θα μπορέσει να πληρώσει έναν ή περισσότερους λογαριασμούς εταιρειών κοινής ωφέλειας ή άλλα χρέη μέσα στο ερχόμενο έτος. Η εν λόγω έρευνα με τη συμμετοχή 24.000 καταναλωτών δείχνει ότι περισσότερο από το 80% των καταναλωτών αυτών ανησυχεί ιδιαίτερα για τις τιμές της ενέργειας και αυτές των σούπερ μάρκετ.
Τι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι
Μεταξύ των καταναλωτών που δηλώνουν ότι αναμένουν να χάσουν πληρωμές λογαριασμών τους επόμενους 12 μήνες, οι περισσότεροι λένε ότι είναι πιθανό να μείνουν πίσω σε μηνιαίες δόσεις που σχετίζονται με αγορές που έχουν κάνει μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Το σχετικό πίνακα με τις προβλέψεις της Intrum για το ποιοι λογαριασμοί ή υποχρεώσεις κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.
Αυτά τα ευρήματα, αναφέρει η Intrum, υποστηρίζονται από τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), τα οποία δείχνουν ότι η αναλογία των δανείων τα οποία είναι έτοιμα να «κοκκινήσουν» (τα λεγόμενα δάνεια Σταδίου 2) είναι σε άνοδο, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μεγαλύτερος αριθμός αθετήσεων και τραπεζικών υποχρεώσεων.
Οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες από την Intrum παραδέχονται επίσης ότι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν χρήματα. Ανάμεσα στα άλλα μειώνουν τα γεύματα εκτός σπιτιού, κάτι που χαρακτηρίζεται ως κακό νέο για τον τομέα της φιλοξενίας, της εστίασης και άλλους τομείς αναψυχής που προσπαθούσαν να ανακάμψουν μετά την πανδημία, αναφέρει ακόμη η έκθεση.
Τι φοβάται η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί κι αυτή από την πλευρά της ότι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις λόγω του άλματος των τιμών της ενέργειας που δημιουργεί πληθωρισμό, αλλά και της αύξησης των επιτοκίων. Ταυτόχρονα χτυπά καμπανάκι για πιθανή ύφεση.
Στα πλαίσια της Έκθεσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα του Νοεμβρίου η ΕΚΤ αναφέρει ότι η πιο μειωμένη ρευστότητα της αγοράς αυξάνει τον κίνδυνο άτακτων προσαρμογών τιμών στοιχείων ενεργητικού, «οι οποίες θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων». Καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να πρέπει να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξη προς τους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας είναι στοχευμένη και δεν παρεμβαίνει στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, του αυξημένου πληθωρισμού και της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν γίνει πιο περιοριστικές καθώς οι κεντρικές τράπεζες ενεργούν για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, αναφέρεται.
«Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του μηνός Νοεμβρίου της κεντρικής τράπεζας για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. «Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μια τεχνική ύφεση στη ζώνη του ευρώ έχει γίνει πιο πιθανή», προειδοποίησε.