«Βουτιά» 0,5% έκαναν ξαφνικά οι εξαγωγές από τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πλησιάζει σε ύφεση. Παράλληλα όμως, από την ανάλυση των εισαγωγών προκύπτει ότι η Γερμανία ενδεχομένως να ενέτεινε τις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα, ενώ η Ευρώπη έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κινεζική πολιτική στη Γηραιά Ήπειρο.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ύφεσης, η γερμανική κυβέρνηση ήδη έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το 2023, με τις νέες εκτιμήσεις της από τον Οκτώβριο να δείχνουν συρρίκνωση κατά 0,4% το 2023 ιδίως λόγω του ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή, έναν κλάδο που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία, αλλά και τις καταναλωτικές δαπάνες. Επίσης, η κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για φέτος, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 1,4%, αλλά και άνοδο του πληθωρισμού στο 8% φέτος και στο 7% το 2023.
Ο ρόλος της Κίνας
Παράλληλα, παρότι τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε εμπορικό πλεόνασμα εποχικά διορθωμένο στα 3,7 δισ. ευρώ, στην αναφορά εμπορίου της Γερμανίας που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα παρουσιάζονται περαιτέρω ανησυχητικά στοιχεία. Ειδικότερα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 2,3%, σε αντίθεση με τις προβλέψεις που ανέμεναν οριακή αύξηση της τάξης του 0,1%.
Στην ανάλυση διαφαίνεται ότι οι περισσότερες εισαγωγές προήλθαν από την Κίνα, η οποία ήδη αποτελούσε τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,4% έναντι μείωσης 2% στις εξαγωγές.
Πριν από μερικές ημέρες όμως, στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν οι σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. «Έχουμε κάνει στρατηγικά λάθη στο παρελθόν με την πώληση υποδομών στην Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί την Κίνα με μία ομάδα επιχειρηματικών εκπροσώπων. Στο μεταξύ, το Βερολίνο επανεξετάζει την εμπορική του σχέση με το Πεκίνο, ενώ η κυβέρνηση Σολτς συζητά για το ενδεχόμενο να εγκριθεί η είσοδος της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου.