Η κατανάλωση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των μικρών βιομηχανιών υποχώρησε 33% τον Οκτώβριο, ενώ των μεγάλων βιομηχανιών μειώθηκε κατά 27% – Αύξηση 14% της ζήτησης για την παραγωγή ρεύματος
Κατά 22% μειώθηκε συνολικά η χρήση φυσικού αερίου στη Δυτική. Ευρώπη τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση καθώς τα νοικοκυριά δεν χρειάστηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών να ανάψουν τα καλοριφέρ, δίνοντας ανάσα στην αγορά εν όψει του χειμώνα.
Σημαντική ήταν η μείωση της κατανάλωσης και από τις επιχειρήσεις και μικρές βιομηχανίες, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας EnergyScan. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των μικρών βιομηχανιών υποχώρησε 33% τον Οκτώβριο, ενώ των μεγάλων βιομηχανιών μειώθηκε κατά 27%.
Αύξηση 14% της χρήσης αερίου για παραγωγή ρεύματος
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος αύξησαν την κατανάλωσή τους κατά 14% καθώς μία σειρά πυρηνικών εργοστασίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας στη Γαλλία και η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε σε άλλες χώρες.
Εκτός από τον ζεστό καιρό, στη μείωση της ζήτησης συνέβαλε η εκτόξευση των τιμών του αερίου, με πολλές μικρές βιομηχανίας να μειώνουν τη δραστηριότητά τους για να αντέξουν οικονομικά.
Η μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τις γεμάτες αποθήκες έχουν οδηγήσει στο να μειωθούν οι ανησυχίες για επιβολή δελτίου τους επόμενους μήνες.
Αλλαγή συμπεριφοράς στη χρήση θέρμανσης
Υπάρχουν «ενδείξεις αλλαγής συμπεριφοράς αναφορικά με τη χρήση της θέρμανσης», δήλωσε ο επικεφαλής ανάλυσης της EnergyScan, η οποία συνέβαλε στην άσκηση «ισχυρής καθοδικής πίεσης στις τρέχουσες τιμές σε όλη την Ευρώπη και ενίσχυσε την ικανότητα να εξισορροπήσει το σύστημα αερίου της τον χειμώνα», πρόσθεσε.
Στα 112 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας
Αν και οι τιμές αναφοράς παραμένουν τριπλάσιες από τον μέσο όρο πενταετίας, έχουν μειωθεί περισσότερο από 60% σε σχέση με τα υψηλά του Αυγούστου.
Σήμερα, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο (TTF) υποχωρούσε 1% στα 112 ευρώ η μεγαβατώρα.
Στη Γαλλία, η χρήση αερίου για παραγωγή ρεύματος υπερδιπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ και οι γειτονικές χώρες της κατέφυγαν επίσης σε μεγαλύτερη χρήση αερίου, με τη Γερμανία να καταγράφει αύξηση πάνω από 40%.
Αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει για τους επόμενους μήνες καθώς είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις τόσο για την προσφορά όσο και για τη ζήτηση.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα κάνει αναπόφευκτα δυσκολότερη τη μείωση της ζήτησης, ενώ η επιβολή πλαφόν στις τιμές σε ορισμένες χώρες μπορεί να περιορίσουν το κίνητρο για τον περιορισμό της. Η επανέναρξη ανενεργών δραστηριοτήτων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία θα ασκήσει επίσης πίεση, αν και η αναμενόμενη αύξηση της πυρηνικής παραγωγής ενέργειας το 2023 στη Γαλλία και οι περισσότερες βροχές θα μπορούσαν να μειώσουν τη χρήση του αερίου.