Το νέο σχέδιο δράσης θα συζητηθεί στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, την Παρασκευή. Η αύξηση των ροών έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες
Σχέδιο 20 σημείων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κύματος μεταναστών που καταγράφεται κυρίως στην κεντρική Μεσόγειο, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών, την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, στο επίκεντρο του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων δράσεων ώστε να αποτρέπονται οι ροές από τη Βόρεια Αφρική.
Υπολογίζεται πως πάνω από 90.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην ΕΕ, μέχρι τώρα φέτος, μέσω του λεγόμενου διαδρόμου της κεντρικής Μεσογείου, προς την Ιταλία ή τη Μάλτα. Το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με πέρυσι.
Τα νούμερα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, δεδομένης και της σκληρής στάσης που είναι αποφασισμένη να κρατήσει η νέα υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας.
Το τελευταίο φάνηκε και από το διπλωματικό επεισόδιο που καταγράφηκε πρόσφατα μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας με αφορμή την άφιξη ενός πλοίου που μετέφερε 234 μετανάστες που είχαν διασωθεί από τη θάλασσα. Η Ιταλία αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχτεί το πλοίο, που αναγκάστηκε τελικά να δεχτεί η Γαλλία.
Νομική υποχρέωση η παροχή βοήθειας
Σύμφωνα με την Κομισιόν απαιτείται καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα κράτη μέλη, σε θέματα έρευνας και διάσωσης, με την κυρία Γιόχανσον να επισημαίνει πως είναι νομική υποχρέωση από τις κυβερνήσεις η παροχή βοήθειας προς τους διασωθέντες.
Η ΕΕ σχεδιάζει να ξοδέψει συνολικά 580 εκατ. ευρώ, την τριετία 2021 μέχρι και 2023, για να βοηθήσει τις χώρες της Βορείου Αφρικής, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία τους και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει τα κράτη μέλη, τον περασμένο Ιούνιο, για την… εθελοντική επαναπροώθηση μεταναστών από κράτη μέλη που δεν βρίσκονται στην… πρώτη γραμμή υποδοχής των μεταναστευτικών ροών.