«Αγκάθια» στην ρύθμιση των 240 δόσεων – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του εξωδικαστικού

99

«Εμπόδια» από τους χρηματοδοτικούς φορείς στη ρύθμιση των 240 δόσεων, βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: Με φόντο το «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα σε Κυβέρνηση και τραπεζίτες για την παροχή διευκολύνσεων σε συνεπείς δανειολήπτες, ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για ταχεία υλοποίηση συνολικών ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συμπλήρωσε, μάλιστα  πως οι χρηματοδοτικοί φορείς πρέπει «να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους».

Ποια είναι τα «αγκάθια»  του εξωδικαστικού

Πού εντοπίζονται όμως τα «αγκάθια» στην λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού μέσω του οποίου είναι εφικτό να αποπληρωθούν χρέη προς το Δημόσιο έως και σε 240 δόσεις και προς τις τράπεζες έως και 420;

  • Οι πιστωτές εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης του τελευταίου διαστήματος.
  • Τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα. Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού.
  • Οι οφειλέτες συνεχίζουν να απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν και καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.

Ανεβάζει στροφές ο εξωδικαστικός

Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως ο εξωδικαστικός μηχανισμός δείχνει να ανεβάζει στροφές, αν και τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι … απογοητευτικά σε σχέση με το επιθυμητό.

Συγκεκριμένα. μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.072 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, πραγματοποιήθηκαν περίπου 500 νέες ρυθμίσεις οφειλών. Ο στόχος είναι η ρύθμιση χρεών ύψους 1 δισ. ευρώ εντός των επόμενων μηνών. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν εξαιρετικά γρήγορα και τα όποια εμπόδια να αρθούν.

Ποια είναι τα 10 πλεονεκτήματα του εξωδικαστικού

Όπως εκτιμά το ΥΠΟΙΚ όσοι χρωστούν θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον εξωδικαστικό, καθώς διαθέτει τα εξής δέκα πλεονεκτήματα:

1ον. Πραγματοποιεί μακροχρόνια ρύθμιση όλων των οφειλών τους, με διάρκεια που φτάνει έως και τα 35 έτη, με την υποβολή μίας και μόνο, δωρεάν αίτησης και χωρίς την επιβάρυνση δικαστικών εξόδων.

Οι οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, μπορούν, με μια ενιαία αίτηση, να ρυθμίσουν συνολικά, χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο, τις οφειλές τους:

προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ/ΔΟΥ) και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ) σε έως 240 δόσεις,
προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων σε έως 420 δόσεις.

2ον. Πραγματοποιεί σημαντικό «κούρεμα» οφειλών για χρέη προς Τράπεζες και Δημόσιο στις περιπτώσεις που προβλέπεται.

Βασικό κομμάτι της ρύθμισης οφειλών αποτελεί και η μερική διαγραφή χρέους, αφού ο οφειλέτης που εντάσσεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δύναται να λάβει διαγραφή χρέους:

προς το Δημόσιο έως 75% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 95% επί των προσαυξήσεων,
προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.

3ον. Παρέχει δίκαιη, ρεαλιστική και αυτοματοποιημένη ρύθμιση οφειλών, μέσω αλγορίθμου, χωρίς να απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της ρύθμισης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού παράγει μια αυτόματη και ρεαλιστική ρύθμιση οφειλών, καθώς λαμβάνει υπόψη αναλυτικά τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία του οφειλέτη και των λοιπών εμπλεκόμενων.
Σε περίπτωση μη μεταβολής τους, η υφιστάμενη ρύθμιση ισχύει για όλο το χρονικό διάστημα που έχει υπολογίσει ο αλγόριθμος.

4ον. Πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, εξωδικαστικά ρύθμιση δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Έχει ληφθεί ειδική νομική πρόνοια, ώστε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, να παρέχεται και η δυνατότητα ρύθμισης δανείων για τα οποία έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

5ον. Αναστέλλει τις διαδικασίες πλειστηριασμού, καθώς και όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μέσω της ρύθμισης των οφειλών με ευνοϊκό και μακροπρόθεσμο τρόπο, επιτυγχάνεται και η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη.

6ον. Χορηγεί στους ευάλωτους οφειλέτες κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων.

Χορηγείται για 5 έτη κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με τη σύνθεση/μέλη του νοικοκυριού).

7ον. Δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, και στους συνεπείς δανειολήπτες να κάνουν αίτηση ρύθμισης οφειλών τους, στις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

Οφειλέτες οι οποίοι αποδεδειγμένα παρουσιάζουν μείωση των εισοδημάτων τους, ποσοστού 20% και άνω, μπορούν να κάνουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

8ον. Εντοπίζει, μέσω ηλεκτρονικών ελέγχων, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε οι ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, που περιέχουν και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο, να προσφέρονται σε οφειλέτες με αποδεδειγμένες ανάγκες.

Στον νέο μηχανισμό έχουν ενσωματωθεί ειδικές δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει κατάχρηση ευνοϊκών ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, που περιέχουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο σε σύγκριση με την αγορά, στηρίζουν αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη, ώστε να προστατεύσουν την περιουσία τους, τόσο την 1η κατοικία όσο και την επαγγελματική στέγη ή άλλο επαγγελματικό ακίνητό τους (π.χ. αγροτική γη) που αντίστοιχα αξιοποιούν.

9ον. Δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να προβούν και σε ατομική διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές για την εξεύρεση προσωποποιημένης λύσης.

Εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί, δύναται να προβεί και σε διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή, με σκοπό τη δημιουργία μιας προσωποποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών.

10ον. Δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου να λάβουν, κατόπιν αίτησής τους, ρύθμιση των οφειλών τους.

Ειδικά για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού παράγει πρόταση ρύθμισης οφειλών η οποία, σε συνεννόηση με τους πιστωτές, γίνεται καθολικά αποδεκτή.
Τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναδεικνύουν και τη δυναμική αυτού του καινοτόμου εργαλείου ρύθμισης οφειλών.

ΠΗΓΗenikonomia.gr