Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται μειώσεις μέσω δήμων -Από πότε θα ισχύσουν (έγγραφο)

70

Μάρκος Λεονταρίδης

Μειώσεις αναμένονται στις αντικειμενικές αξίες των τιμών στους δήμους της χώρας μας, που είχαν εκτοξευθεί τον Ιούνιο του 2021. Τουλάχιστον αυτό προβλέπεται από τη δυνατότητα για επαναξιολόγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με το άρθρο 51 του φορολογικού νομοσχέδιου* που ψηφίστηκε την Τρίτη από την Βουλή.

Η διαδικασία επανελέγχου των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε αρκετούς δήμους της χώρας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειώσεις στις περιπτώσεις που καταγράφηκαν υπερβολικές τιμές στον προσδιορισμό των αξιών.

Με την τροπολογία αποσαφηνίζεται το τοπίο, καθώς οι Δήμοι, θα μπορούν από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2023 να κάνουν τις προτάσεις τους.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και μετά, δηλαδή δεν θα γίνουν αναδρομικές διορθώσεις από τον χρόνο αρχικής ισχύος των αντικειμενικών τιμών, την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι περιοχές και οι αντικειμενικές αξίες

Από τους πρώτους δήμους που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν γνώμη για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να είναι αρκετοί δήμοι της Αττικής, όπου καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις όπως το Χαιδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Καματερό, ο Αγιος Δημήτριος, η Αγία Βαρβάρα αλλά και δήμοι όπως της Αστυπάλαιας όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν ως 230%, του Ναυπλίου όπου η αύξηση άγγιξε το 70%, της Κέρκυρας του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, της Λήμνου αλλά και δήμων της Εύβοιας όπου καταγράφονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δημότες.

Ο υπουργός Οικονομικών θα εκδώσει απόφαση για αλλαγή αντικειμενικών αξιών, χωρίς πάντως να δεσμεύεται εκ των προτέρων ότι θα υιοθετήσει τις εισηγήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΔΩ

ΠΗΓΗaftodioikisi.gr