Δέσμευση λογαριασμών επιχειρηματιών και λογιστών – Στη .. ‘φάκα’ της Αρχής για το ξέπλυμα για μαϊμού ‘επιστρεπτέες’ προκαταβολές

68

Του Παναγιώτη Στάθη

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών και λογιστών που φέρονται να είχαν στήσει “φάρμπικα” παράνομης είσπραξης μεγάλων επιστρεπτέων προκαταβολών που δόθηκαν απο την κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας, δέσμευσε σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή κατά του Ξεπλύματος Μαύρου χρήματος, υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή “χτύπησε” η συμμετοχή συγκεκριμένων λογιστών σε παλαιότερες δικογραφίες για υποθέσεις απόκρυψης ΦΠΑ( με το σύστημα καρουζέλ) και άρχισε έρευνα για συγκεκριμένη εταιρία που εμφανίστηκε ως πληττόμενη προκειμένου να εισπράξει υψηλή επιστρεπτέα προκαταβολή για την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα εντοπίστηκε και άλλη που ιδρύθηκε – σύμφωνα με το πόρισμα- μόνο και μόνο για να εισπράξει τα χρήματα που δόθηκαν για καινούργιες εταιρίες . Ηταν δηλαδή μια εταιρία μαϊμού. Το σύστημα ομως τελικά χτύπησε κόκκινο και εκεί…

Απάτη

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή ζήτησε απο το Υπουργείο Ανάπτυξης να μάθει της προϋποθέσεις για να υπαχθεί μια επιχείρηση στις πληττόμενες . Ετσι εντόπισε δυο πράγματα:

-Αφενός εταιρία , κατά το πόρισμα που συντάχθηκε , που εμφάνιζε μαϊμού – τζίρο , δηλαδή αυξημένο κατά το παρελθόν, για να φαίνεται μεγαλύτερη η ζημία της την περίοδο της πανδημίας ώστε εισπράξει μεγάλες επιστρεπτέες προκαταβολές. Η διαπίστωση αυτή, ως αρχική ένδειξη, οδήγησε την αρχή στη σύνταξη πορίσματος για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Το ποσό που φέρεται να εισπράχθηκε αγγίζει τις 300.000 ευρώ.

-Αφετέρου εταιρία (μαιμού ουσιαστικά) που ιδρύθηκε, με μοναδικό σκοπό επίσης να λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή , χωρις πραγματικά να έχει καμία εμπορική δραστηριότητα.

Τα πορίσματα εχουν διαβιβαστεί εδώ και αρκετες μερες στην Εισαγγελία Αθηνών.

ΠΗΓΗcapital.gr