Στο τραπέζι αυξήσεις σε Ίντερνετ και λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

74

Το αυξημένο κόστος λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών εταιριών ανέλυσε την Πέμπτη και ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση και για την επόμενη χρονιά.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής του Ομίλου Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, για το λειτουργικό κόστος στις τηλεπικοινωνίες. Όπως ανέφερε, το ενεργειακό κόστος και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν κοστίσει στη Vodafone Ελλάδος πάνω από 60 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022 και οι πιέσεις που υπάρχουν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, υπογράμμισε ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες, καθώς κάθε εταιρεία του κλάδου «καίει» ρεύμα όσο μια μεσαία πόλη της χώρας. Καθώς μάλιστα η χρήση των δεδομένων από τους καταναλωτές καλπάζει, η απαιτούμενη ενέργεια αυξάνει, παρά τα όποια βήματα γίνονται στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης και την αύξηση της χρήσης περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

«Το κόστος λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, οι οποίες εκ φύσεως είναι πολύ ενεργοβόρες είναι πολύ αυξημένο. Όλο το δίκτυο καταναλώνει ενέργειά, άρα υπάρχει ένα κόστος πολύ ανεβασμένο. Ταυτόχρονα ήδη έχουμε δει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε όλα τα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούμε.

Για παράδειγμα, μόνο στις οπτικές ίνες το κόστος σε κάποιες περιοχές έχει αυξηθεί κατά 80% και βεβαια υπάρχει και το εργασιακό κόστος καθώς σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού 10%, 11% ή 9% πρέπει να γίνουν αυξήσεις μισθολογικές ιδιαίτερα στους πιο χαμηλόμισθους έτσι ώστε να ανταποκριθούν οι άνθρωποί μας στο αυξημένο κόστος διαβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλω να αναφέρω ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις (στις χρεώσεις)», είπε χαρακτηριστικάμ αλλά χαρακτήρισε δυσβάσταχτο το κόστος που υπομένει η Vodafone, αλλά και οι άλλες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις. Μιλώντας, ωστόσο, σε πηγαδάκια δημοσιογράφων, σημείωσε ότι αν δεν υπάρξουν αυξήσεις στις χρεώσεις, οι εταιρείες ή θα περιορίσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα ή θα αναγκαστούν να μειώσουν προσωπικό ή και τα δύο μαζί.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr