Το Βατικανό επιστρέφει θραύσματα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

97

Η απόφαση του Πάπα χαρακτηρίζεται ως «δωρεά» προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Γιατί επιλέγεται η κίνηση να έχει θρησκευτικό χαρακτήρα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να στείλει πίσω στην Ελλάδα τα τρία θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που κρατούν τα Μουσεία του Βατικανού εδώ και αιώνες, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Το Βατικανό χαρακτήρισε τη χειρονομία «δωρεά» από τον Πάπα στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, «ως συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας».

Το Βατικανό γίνεται έτσι το τελευταίο παράδειγμα κράτους που επέστρεψε τα θραύσματά του από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο μεταξύ αυτών που δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, επισημαίνει το Bloomberg.

Αλλά η δήλωση του Βατικανού πρότεινε ότι η Αγία Έδρα ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν διμερής απόφαση να επιστραφούν τα μάρμαρα από το κράτος του Βατικανού στην Ελλάδα, αλλά μάλλον μια θρησκευτικά εμπνευσμένη δωρεά. Η δήλωση μπορεί να διατυπώθηκε για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα ανεκτίμητα έργα στα Μουσεία του Βατικανού.

Τα γλυπτά είναι απομεινάρια μιας ζωφόρου μήκους 160 μέτρων γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Πολλά χάθηκαν σε έναν βομβαρδισμό του 17ου αιώνα και περίπου τα μισά αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από έναν Βρετανό διπλωμάτη, τον Λόρδο Έλγιν.

Το Βρετανικό Μουσείο δεσμεύτηκε πρόσφατα να μην διαλύσει τη συλλογή του, μετά από αναφορά ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος είχε μυστικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια. Το τρίτο θραύσμα, τέλος, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Παρθενώνα

ΠΗΓΗeuro2day.gr