Το Ειρηνοδικείο της Ρόδου «κούρεψε» χρέος από 345.000 στις 47.800 ευρώ

127

Το συνολικό ποσό των 47.800 ευρώ θα πληρώσει 44χρονη συμπολίτισσά μας με απόφαση που εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Ρόδου για οφειλές ύψους 345.000 ευρώ που είχε σε Τράπεζας και ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για άλλη μία απόφαση που έλαβε το Ειρηνοδικείο Ρόδου και αφορά υπερχρεωμένο νοικοκυριό.
Πιο αναλυτικά, η 44χρονη συμπολίτισσά μας είναι μονογονέας με ένα παιδί, άνεργη τα δύο τελευταία χρόνια και με οφειλές σε Τράπεζα και ΕΦΚΑ.

Οι οφειλές της στην Τράπεζα συνολικά ανέρχονταν στο ποσό των 320.000 ευρώ περίπου (συμπεριλαμβανομένων των  τόκων μέχρι σήμερα)  από στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτική κάρτα, ενώ στο ΕΦΚΑ έφθαναν το ποσό των 25.000 ευρώ περίπου (συμπεριλαμβανομένων των τόκων μέχρι σήμερα).   

Η 44χρονη δια του δικηγόρου της κ. Μιχάλη Τεχνίτη προσέφυγε στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αίτηση για να ενταχθεί στο νόμο «Κατσέλη», δηλαδή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η εκδοθείσα απόφαση (με αριθμό 282/2022) του Ειρηνοδικείου Ρόδου «κούρεψε» το παραπάνω ποσό που οφείλει στην Τράπεζα από 320.000 ευρώ στο ποσό των 45.183,36  ευρώ. Όρισε τον χρόνο αποπληρωμής του ποσού αυτού σε είκοσι (20) χρόνια, λαμβανομένων υπόψη του χρέους που πρέπει να πληρώσει για τη διάσωση της κατοικίας της, της οικονομικής δυνατότητας και της ηλικίας της.

 Έτσι, το ποσό της μηνιαίας δόσης στην Τράπεζα θα ανέρχεται στο ποσό των 188,26 ευρώ για 240 μήνες (20 χρόνια 12 μήνες), η δε καταβολή των δόσεων θα γίνεται χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου.

Για δε την οφειλή της στο ΕΦΚΑ, αυτή από 25.000 ευρώ «κουρεύτηκε» στο ποσό  των 2.817,6 ευρώ, που θα καταβάλλεται με μηνιαία δόση 11,74 ευρώ για 240 μήνες.  
Έτσι προστατεύεται από την εκποίηση η διώροφη προκατασκευασμένη κατοικία της εμβαδού 140 τ.μ., η ευρισκομένη σε οικόπεδο εκτάσεως 542 τ.μ., που αποτελεί και την πρώτη κύρια κατοικία της.

Η εν λόγω απόφαση έκρινε ότι η  αιτούσα όταν έλαβε το δάνειό της το 2005 για την κατασκευή της κατοικίας της και για πολλά χρόνια δεν εργαζόταν η ίδια, παρά μόνο ο πρώην σύζυγός της, στα εισοδήματα του οποίου βασίστηκε η Τράπεζα για τη  χορήγηση του δανείου.

Όταν άρχισε να εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως ιδιωτική υπάλληλος, ο μισθός της ήταν πενιχρός και ελάχιστος για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της ίδιας και της τότε ανήλικης θυγατέρας της, καθόσον εν των μεταξύ είχε ήδη επέλθει ο χωρισμός με τον σύζυγό της, ενώ παράλληλα προέκυψαν σοβαρά προβλήματα υγείας της που δεν επιτρέπουν στην αιτούσα να εργαστεί σε κάθε είδους δουλειά παρά μόνο σε εργασία μερικής απασχόλησης στην οποία δεν θα της επιφέρει μεγάλη κόπωση.

Το Δικαστήριο έλαβε επίσης υπόψη του τα έξοδα για τη στοιχειώδη διαβίωσή της με βάση τις συνθήκες ζωής και την ηλικία της, περιλαμβανομένων των στοιχειωδών εξόδων για διατροφή, ένδυση-υπόδηση, ηλεκτροφωτισμό, ύδρευση, θέρμανση, φορολογικές επιβαρύνσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, έκρινε ότι η οικονομική κατάσταση της αιτούσας δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς λόγω του προβλήματος υγείας της,  εκτιμάται ότι είναι αρκετά δυσχερές να βρει εργασία στην οποία να μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

ΠΗΓΗrodiaki.gr