Μεγαλώνει η απόσταση από τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια δανείων στην ΕΕ – Πόσο ακριβότερη γίνεται η δόση
Συνεχίζει και αυξάνεται το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία, με το επιτόκιο στην Ελλάδα να βρίσκεται στα ακριβότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Την ίδια ώρα, σε βαρομετρικό χαμηλό παραμένουν και τον Οκτώβριο τα επιτόκια καταθέσεων. Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Τον Οκτώβριο αυξήθηκε περαιτέρω στις 4,81 εκατοστιαίες μονάδες από 4,60 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο (άνοδος 0,21 ποσοστιαίες μονάδες).
Στην Ελλάδα καταγράφονται και τα πιο υψηλά επιτόκια δανείων καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα (με κυμαινόμενο επιτόκιο) διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 4%, από 3,50% τον Σεπτέμβριο και 3,01% τον Αύγουστο.
Παράδειγμα επιβάρυνσης
Η άνοδος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε έναν μήνα σημαίνει ότι, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, η δόση από 580 ευρώ τον Σεπτέμβριο ανέβηκε σε 605 ευρώ τον Οκτώβριο (αύξηση κατά 25 ευρώ). Αν ληφθεί υπόψη επιτόκιο πριν από τις αυξήσεις της ΕΚΤ, η μηνιαία δόση έχει αυξηθεί κατά 70 ευρώ (τότε η δόση ήταν 536 ευρώ με το επιτόκιο στο 2,63%).
Ωστόσο, το μέσο επιτόκιο, στο σύνολο των νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 3,69% (από 3,36% τον Σεπτέμβριο και είναι πάλι υψηλότερο, τουλάχιστον κατά 1 μονάδα από ό,τι το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο στην ΕΕ. Εκεί, το μέσο επιτόκιο νέων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,40 ποσοστιαίες μονάδες (περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα).
Επιτοκιακό περιθώριο
Αν υπολογίσει κάποιος τη διαφορά των επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και μέσου νέου στεγαστικού, στην Ελλάδα το περιθώριο αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε 3,66 ποσοστιαίες μονάδες (από 3,33 τον Σεπτέμβριο, δηλαδή άνοδος κατά 33 μονάδες βάσης), ενώ στην ΕΕ σε 2,64 ποσοστιαίες μονάδες (από 2,24 τον Σεπτέμβριο, δηλαδή κατά 40 μονάδες βάσης).
Ομως, το συνολικό επιτόκιο στα δάνεια είναι σημαντικά μικρότερο από ό,τι στην Ελλάδα, ενώ προσφέρονται και αποδόσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις άνω του 1%, όπως σε Ιρλανδία, Αυστρία (1,15%) και Φινλανδία (1,42%) και φτάνουν ακόμα και στο 1,63% σε μέσο επίπεδο στην ευρωζώνη για μεγαλύτερες διάρκειες (π.χ. 2 έτη).
Το μέσο επιτόκιο στο σύνολο των δανείων στην Ελλάδα (όπως και στην ΕΕ) είναι μικρότερο (περίπου 1 μονάδα χαμηλότερα) λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και των υψηλότερων ποσών που είχαν εκταμιευθεί τις προηγούμενες περιόδους.
Ετσι το περιθώριο επιτοκίου στο σύνολο των καταθέσεων και των δανείων αυξήθηκε τον Οκτώβριο λιγότερο, δηλαδή στις 4,23 μονάδες (από 3,91 μονάδες τον Σεπτέμβριο και 3,61 τον Αύγουστο), παραμένοντας, ωστόσο το υψηλότερο στην ΕΕ.