Που βρίσκονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αυξήσεις της τάξης του 9% καταγράφηκαν κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση στις τιμές των κατοικιών σε 150 διαφορετικές πόλεις όλου του κόσμου, με τον πληθωρισμό όμως και τα υψηλά επιτόκια να αρχίζουν να πλήττουν τη συγκεκριμένη αγορά περιορίζοντας τη ζήτηση και τις αγοραπωλησίες.
Από την κατάταξη των 150 πόλεων της εταιρείας ακινήτων Knight Frank που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, η Αθήνα βρίσκεται στην 44η θέση όσον αφορά τις αυξήσεις με ράλι τιμών 10,8% σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 48η θέση με ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 10,5%. Η Λεμεσός βρίσκεται στην 96η θέση με αυξήσεις 5% και η Λευκωσία στην 11η θέση με αυξήσεις 3,1%.
Οι «πρωταθλήτριες»
Πρωταθλήτριες αναδεικνύονται πόλεις της Τουρκίας όπου ο πληθωρισμός καλπάζει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με ρυθμό πάνω από 80% σε ετήσια βάση. Έτσι στην Κωνσταντινούπολη καταγράφονται ετήσιες αυξήσεις στις κατοικίες της τάξης του 212% και στην Άγκυρα της τάξης του 196%. Στην Σμύρνη οι αυξήσεις ξεπερνούν το 185% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Knight Frank. Πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για ονομαστικές αυξήσεις.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Κατοικιών Πόλεων που εκπονεί, παρακολουθεί την εξέλιξη στις μέσες τιμές κατοικιών στις μεγάλες πόλεις παγκοσμίως χρησιμοποιώντας επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ο δείκτης παρακολουθεί τις ονομαστικές τιμές, σε τοπικά νομίσματα.
Η Knight Frank επισημαίνει ότι η ετήσια αύξηση στις τιμές κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου έχει πέσει κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μετά, καθώς το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων αρχίζει να περιορίζει τη ζήτηση και τη δραστηριότητα των πωλήσεων σε ακίνητα.
Ωστόσο, σημειώνει, οι 133 από τις 150 πόλεις που παρακολουθούνται από το δείκτη καταγράφουν θετική ετήσια ονομαστική αύξηση των τιμών σε βάθος δωδεκαμήνου με βάση τα στοιχεία που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Περιορισμός του χάσματος
Αν και οι αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών στις πόλεις παραμένουν κατά μέσο όρο υψηλότερες (9%) από όσο σε αντίστοιχο εθνικό επίπεδο για το ίδιο διάστημα, (8,8%), το χάσμα έχει περιοριστεί το τελευταίο τρίμηνο, αναφέρεται.
Τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και το κόστος εξυπηρέτησης χρέους συνέχισαν να αυξάνονται όμως, οδηγώντας την πορεία των τιμών σε πολλές πόλεις σε αρνητικό έδαφος. Δεκαέξι πόλεις κατέγραψαν πτώση των τιμών σε ετήσια βάση, από 12 το προηγούμενο τρίμηνο, με πόλεις στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Κίνα και την Αυστραλία να βρίσκονται μεταξύ τους. Είναι ενδεικτικό ότι χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν πλέον εφαρμόσει εννέα και επτά αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού αντίστοιχα, την περίοδο που ακολουθεί μετά την πανδημία.
Το Ουέλινγκτον (-17%), το Χάμιλτον, (-14%), το Όκλαντ (-13%) και το Τορόντο (-11%) έχουν δει τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές κατοικιών σε ετήσια βάση από την κορύφωσή τους το 2022.
Επίσης διευρύνεται ταυτόχρονα το χάσμα ανάμεσα σε πόλεις με τις καλύτερες και χειρότερες αποδόσεις μέσα στην ίδια χώρα. Στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για παράδειγμα υπάρχει μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα σε Μαϊάμι (28%) και Αδελαΐδα (21%) με το Σαν Φρανσίσκο (6%) και το Σίδνεϋ (-4%) καθώς η διαφορά ξεπερνά τις 22 και 25 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, αναφέρεται στην έκθεση.