Σίσσυ Σταυροπιερράκου
Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το 50% των αυξήσεων που αναμένεται να γίνουν στο εξής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περάσει στα επιτόκια καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών – Μέχρι στιγμής οι τράπεζες περιορίζουν την ομπρέλα ενίσχυσης σε 20.000 έως 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες, με την κυβέρνηση να πιέζει ώστε να στηριχτούν περί τους 70.000
Περαιτέρω διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, που φτάνει ήδη τα 260 δισ. ευρώ, λόγω της ακρίβειας και της αύξησης των επιτοκίων των δανείων φοβάται η κυβέρνηση που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εν τη γενέσει του.
Τον «υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος» αναγνώρισε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του στη Βουλή και είναι ο λόγος που ασκεί πίεση στις διοικήσεις των τραπεζών για ενίσχυση των ευάλωτων δανειοληπτών.
Η άνοδος των επιτοκίων εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει τους επόμενους μήνες ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, ενώ η ακρίβεια που συρρικνώνει τα εισοδήματα μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στα 113 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία
Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν φτάσει τα 113 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 39 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 73,97 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις.
Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι το πραγματικά εισπράξιμο ποσό διαμορφώνεται σε 86,28 δισ. ευρώ, δηλαδή, ανεπίδεκτο είσπραξης είναι το ποσό των 26,2 δισ. ευρώ.
Στα 5,78 δισ. ευρώ ανήλθαν οι απλήρωτοι φόροι στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν στα 6,28 δισ. ευρώ.
Tαυτόχρονα, το συνολικό χρέος στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), από 43,43 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Ιουνίου, μέσα στο επόμενο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2,037 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 45,47 δισ. ευρώ.
Σε όσους πιέζουν για μία νέα ρύθμιση οφειλών 100 ή 120 δόσεων, από το υπουργείο Οικονομικών απαντούν ότι υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη ρύθμιση χρεών.
Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων στις καταθέσεις
Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το 50% των αυξήσεων που αναμένεται να γίνουν στο εξής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περάσει στα επιτόκια καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών. Σε αυτές τις συνθήκες, ο Ιανουάριος θεωρείται κομβικός από κάθε άποψη για τη διαχείριση του προβλήματος.
Yπουργείο Οικονομικών και τράπεζες θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να συμφωνήσουν στην περίμετρο των ευάλωτων δανειοληπτών που θα ενισχυθούν από τις τράπεζες με το 50% της διαφοράς της δόσης, η οποία προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων, με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση για όσους είναι, μέχρι σήμερα, συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Μέχρι στιγμής οι τράπεζες περιορίζουν την ομπρέλα ενίσχυσης σε 20.000 έως 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με την κυβέρνηση να πιέζει ώστε να στηριχτούν περί τους 70.000.
Παραμένει υψηλό το ιδιωτικό χρέος
Παρά την εξυγίανση που επιτυγχάνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει υψηλό. Κατά το πρώτο εξάμηνοι του 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και σε εταιρείες διαχειρίσεως απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ. Κάτι που καταδεικνύει ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εισπρακτικές.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ. Ηδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες.
Το ποσοστό των ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει αυξηθεί σημαντικά. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών πιέζει τις τράπεζες να επιταχύνουν τις εγκρίσεις που αφορούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.