Θεσπίζονται οι δράσεις στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης
Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης των διατάξεων.
Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται για συζήτηση στη Βουλή, θεσπίζονται οι δράσεις στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης και αφορούν συγκεκριμένα:
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Την Κοινωνική Αντιπαροχή που συνίσταται στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.
Το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Τη δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποσκοπούν στην εξασφάλιση προσιτής κατοικίας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών κυρίως για νέους και ευάλωτες ομάδες πολιτών, στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, την αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, την αύξηση της προσφοράς στη μισθωτική αγορά, την αύξηση της οικονομικής και οικοδομικής δραστηριότητας.
Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
«Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή υλοποιούνται σημαντικές δράσεις, για τη στεγαστική αποκατάσταση νέων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Αξιοποιούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και προχωρούμε με βάση τις αντίστοιχες βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την παροχή ποιοτικής και προσιτής στέγης σε χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές δυσκολίες. Πρόκειται για δράσεις που θα ωφελήσουν όχι μόνο τους δικαιούχους οι οποίοι θα αποκτήσουν στέγη αλλά και το Δημόσιο, τους επαγγελματίες της οικοδομής, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οικονομία συνολικά».
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής και οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται κυρίως από νέους και ευάλωτες ομάδες πολιτών, παραμένουν στο πλαίσιο που έχει ήδη ανακοινωθεί. Ειδικότερα, τα κύρια στοιχεία για τα επιμέρους προγράμματα έχουν ως εξής:
Πρόγραμμα «Σπίτι Μου»
Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:
α) Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
β) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
γ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.
δ) Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
ε) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
στ) Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
ζ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.
η) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Κοινωνική Αντιπαροχή
Πρόκειται για νέο θεσμό που προστίθεται στην «εργαλειοθήκη» της ΔΥΠΑ για την στεγαστική πολιτική. Ορίζεται ως: «Σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Μετά το πέρας του χρόνου εκμετάλλευσης ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη φορέα».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δικαιούχοι μισθωτές επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, ενώ εκτός από την απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own). Προβλέπεται ακόμη ότι:
– Η Κοινωνική Αντιπαροχή μπορεί να αφορά και δομημένα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει και την κατεδάφιση των κτισμάτων, η οποία γίνεται με δαπάνες του αναδόχου.
– Το ποσοστό των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκμισθώνονται προς δικαιούχους αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 30% και 60% του συνόλου της ιδιοκτησίας.
– Η επιλογή του αναδόχου γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης στην οποία περιγράφονται τουλάχιστον τα εξής:
α) το αδόμητο ακίνητο, τυχόν υφιστάμενα κτίσματα που ευρίσκονται εντός αυτού, και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί σε αυτό,
β) οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα συσταθούν και οι επιτρεπόμενες χρήσεις τους,
γ) τα κριτήρια συμμετοχής και επιλογής του αναδόχου,
δ) οι βασικοί όροι των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του αναδόχου και των δικαιούχων, πλην του μισθώματος.
Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.
Πρόγραμμα Κάλυψη
Αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών, και την διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται να εκμισθώνουν τις κατοικίες για τρία έτη σε άτομα ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Ανακαινίζω – Νοικιάζω
Αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.
Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.
Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). Η επιδότηση φθάνει στο 40% της δαπάνης με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται επίσης πολεοδομικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην άρση εμποδίων και την επιτάχυνση εφαρμογής της στεγαστικής πολιτικής.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ε Κ Θ Ε Σ Η
Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
(άρθρο 75 παρ. 1 του Συντάγματος)
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή “Μάτι” και άλλες διατάξεις»
Α.Με το υπόψη σχέδιο νόμου ρυθμίζονται κατά βάση ζητήματα
στεγαστικής συνδρομής νέων ατόμων, νέων ζευγαριών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εισάγονται ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και ρυθμίζονται λοιπά θέματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:
ΜΕΡΗ Α’, Β’ και Η’
1. α.Θεσπίζεται πρόγραμμα:
-«Σπίτι μου», που αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων, σε νέα άτομα ή νέα ζευγάρια, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με τη συμμετοχή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) στη χρηματοδότηση των δανείων,
-στεγαστικής συνδρομής «Κάλυψη» [μίσθωση για τρία (3) έτη κενών ιδιωτικών κατοικιών των προγραμμάτων “ESTIA II” και “ESTIA 2021”, σε άτομα ηλικίας 25-39 ετών]
-«Ανακαινίζω – Νοικιάζω» (αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη
μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους) β. Καθορίζονται το αντικείμενο, οι βασικοί όροι και οι δικαιούχοι των ανωτέρω προγραμμάτων(άρθρα 1-4,8,9 και 35)
2.Δίνεται η έννοια της κοινωνικής αντιπαροχής και εξειδικεύονται βασικοί
όροι της σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής και της διαδικασίας επιλογής του σχετικού αναδόχου.(άρθρα 5-7)
ΜΕΡΟΣ Γ’
1.Καθιερώνεται η ειδική κατηγορία χρήσης γης «κοινωνική κατοικία», ως
υποσύνολο της ειδικής κατηγορίας χρήσης γης «κατοικία» και ορίζεται σε ποιες γενικές κατηγορίες χρήσης γης αντιστοιχεί.(άρθρα 10 και 11)
2.Ανακαλούνται αυτοδικαίως και αζημίως εντός της οριζόμενης
προθεσμίας, για τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, παραχωρήσεις κατά χρήση ή κυριότητα ακίνητης περιουσίας, προς άλλους δημόσιους φορείς για την εκπλήρωση δημόσιου σκοπού, ο οποίος όμως δεν πραγματοποιήθηκε εντός δεκαπενταετίας από την παραχώρηση.(άρθρο 12)
3.Εντάσσεται στις διατάξεις του άρθρου 18Α του ν.δ. 797/1971, τις οποίες
εφαρμόζει το αρμόδιο Μονομελές Εφετείο του άρθρου 19 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν.2882/2001), και η διαδικασία κατεπείγοντος προσδιορισμού αποζημίωσης επί απαλλοτριωτέων ακινήτων του Δημοσίου.(άρθρο 13)
ΜΕΡΟΣ Δ’
Εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την αξιοποίηση της δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας (ν.4888/2022), ως αντικείμενο του Προγράμματος «Στεγαστικής Αποκατάστασης των Πυρόπληκτων από την πυρκαϊά της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή “Μάτι” της Ανατολικής Αττικής». Ειδικότερα μεταξύ άλλων ορίζεται:
-το αντικείμενο του εν λόγω προγράμματος (ανέγερση κοινωνικών κατοικιών για τους δικαιούχους στα οριζόμενα ακίνητα),
-η αναθέτουσα αρχή για την κατασκευή των κατοικιών,
-ο φορέας διαχείρισης των οριζοντίων ιδιοκτησιών των κατασκευών,
-ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου (με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού της δωρεάς με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού),
-οι δικαιούχοι των κατοικιών,
-η διαδικασία παραχώρησης, οι σχετικές υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων καθώς και η διαδικασία ανάκλησης της παραχώρησης.(άρθρα 14-20)
ΜΕΡΟΣ Ε’
1.Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος καθορισμού των εισοδηματικών
κριτηρίων, για τις παροχές προς ανέργους και αναζητούντες εργασία που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α.(άρθρο 21)
2.Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αναφορικά με τις υφιστάμενες μισθώσεις
ακινήτων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (π. Ο.Ε.Κ.) από επιχειρήσεις. Προβλέπεται, για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, η συνέχιση της χρήσης των ακινήτων από τις μισθώτριες επιχειρήσεις, με την υποχρέωση καταβολής σχετικού αντιτίμου.(άρθρο 22)
3.Ρυθμίζεται το ζήτημα διάθεσης κατοικιών του π. Ο.Ε.Κ. προς τους επιλαχόντες κληρούχους, μετά την παρέλευση είκοσι πέντε (25) ετών από τη διενέργεια της κλήρωσης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.(άρθρο 23)
4.Παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της, μέχρι το οριζόμενο χρονικό
διάστημα, η διάρκεια της εκκαθάρισης της «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.» (Ο.Χ.Α.Ε.).(άρθρο 24)
ΜΕΡΟΣ ΣΤ’
1.Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.). Ειδικότερα:
-Αίρονται: i) η απαγόρευση της υπαγωγής των αναφερόμενων συνταξιούχων αρχιπλοίαρχων και αρχιμηχανικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο καθεστώς ασφάλισης του Ν.Α.Τ. και ii) η υποχρέωση χορήγησης της δήλωσης του ν.1599/1986 από εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρίας, αναφορικά με το γνήσιο της υπογραφής του πλοιάρχου του πλοίου, επί πιστοποιητικού απόδειξης υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία και του συνακόλουθου χρηματικού προστίμου σε περίπτωση μη χορήγησής της.
-Εισάγεται υποχρέωση για το Ν.Α.Τ. σχετικά με την κατάρτιση, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, των ισολογισμών των αναφερόμενων ετών, ενώ για τον ισολογισμό του έτους 2023 και εφεξής η σχετική προθεσμία ορίζεται το αργότερο μέχρι την 30ή Ιουνίου του επόμενου έτους κάθε χρήσης.
2.Αυξάνονται από δέκα (10) σε είκοσι (20) οι συνεργάτες που δύνανται να υπηρετούν στη Μονάδα Υποστήριξης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.). (άρθρο 29)
3. α. Αναγνωρίζεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, ως πραγματικός χρόνος ασφάλισης αγροτών στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.), ο χρόνος ασφάλισής τους έως την αναφερόμενη ημερομηνία στον πρώην Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον πρώην Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του εν λόγω οργανισμού.
β. Καταργείται η υποχρέωση επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στην περίπτωση καταβολής τους για λογαριασμό προσώπου το οποίο δεν είχε τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του ανωτέρω ασφαλιστικού οργανισμού.(άρθρο 30)
4.Υπάγονται στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. και του Εθνικού Οργανισμού
Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). για τις αναφερόμενες αιτίες και οι σπουδαστές κολλεγίων που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.(άρθρο 31)
5.Προβλέπεται η ημερομηνία εφαρμογής των διατάξεων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης των μελών διοικητικών συμβουλίων
και διαχειριστών των μνημονευόμενων νομικών προσώπων (εφόσον λαμβάνουν αμοιβή).(άρθρο 32)
ΜΕΡΟΣ Ζ’
1. α. Ορίζεται ότι οι διατακτικές σίτισης που χορηγούνται προς εργαζομένους, εμπίπτουν στην έννοια της παροχής σε είδος, αναγκαίας για τη λειτουργία της επιχείρησης και δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές και άλλου είδους εισφορές, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
β. Διευκρινίζεται το είδος των διατακτικών σίτισης, που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία.(άρθρο 33)
2.Τίθεται ανώτατο ύψος δαπάνης, για τα οριζόμενα τέλη λειτουργίας του σύντομου κωδικού 1555, που υποχρεούται να καταβάλλει στον εκάστοτε πάροχο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για όλο το διάστημα λειτουργίας του (τα σχετικά ποσά θα καθορίζονται με κ.υ.α.). (άρθρο 34)
B. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα.
Ι. Επί του κρατικού προϋπολογισμού
1.Δαπάνη η οποία ανέρχεται, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, στο ποσό των 52 εκατ. ευρώ περίπου και αναλύεται ως εξής:
-2 εκατ. ευρώ περίπου, από την κάλυψη των δαπανών για επισκευές των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και μετά τη λήξη αυτής, που έχει συναφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων ESTIA II και ESTIA 2021, (άρθρο 8 παρ.3)
-50 εκατ. ευρώ περίπου, από την επιδότηση ανακαίνισης και επισκευής κενών ακινήτων ιδιωτών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». (άρθρο 9)
2.Συνολική δαπάνη ποσού 21 εκατ. ευρώ περίπου, από την καταβολή, για τρία (3) έτη του μισθώματος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάλυψη». (άρθρο 8 παρ.3)
3.Ενδεχόμενη δαπάνη, σε περίπτωση που :
-η δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση του Προγράμματος Στεγαστικής Αποκατάστασης των Πυρόπληκτων από την πυρκαϊά της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή “Μάτι” της Ανατολικής Αττικής δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των κατασκευών και λοιπών διαμορφώσεων. (άρθρο 16) – οι δέκα (10) επιπλέον θέσεις συνεργατών που συνιστώνται στη Μονάδα Υποστήριξης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Κ.Α. καλυφθούν με προσλήψεις νέου προσωπικού. (άρθρο 29)
4.Ετήσια απώλεια εσόδων από τον επαναπροσδιορισμό του είδους των διατακτικών σίτισης που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία. (άρθρο 33)
5.Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων, από την κατάργηση του προβλεπόμενου χρηματικού προστίμου, σε περίπτωση μη χορήγησης της σχετικής δήλωσης από την πλοιοκτήτρια εταιρία, αναφορικά με την απόδειξη υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία. (άρθρο 25)
6.Ενδεχόμενη ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης, από τη θέσπιση ανώτατου ύψους δαπάνης, για τα οριζόμενα τέλη λειτουργίας του σύντομου κωδικού 1555. (άρθρο 34)
II.Επί του προϋπολογισμού του Ηλεκτρονικού-Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ,Α. /φορέας Γενικής Κυβέρνησης)
1.Αύξηση εσόδων, από την είσπραξη εισφορών, για την ασφαλιστική κάλυψη (κατά κινδύνου εργατικού ατυχήματος) σπουδαστών κολλεγίων που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, με ταυτόχρονη ενδεχόμενη δαπάνη, λόγω αποζημίωσης αυτών, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. (άρθρο 31)
2.Εξοικονόμηση δαπάνης από την κατάργηση της υποχρέωσης επιστροφής των αχρεωστήτων καταβληθεισών εισφορών στην περίπτωση καταβολής τους για λογαριασμό προσώπου το οποίο δεν είχε τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του π. Ο.Γ.Α.. (άρθρο 30)
III.Επί του προϋπολογισμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – φορέας Γενικής Κυβέρνησης)
Αύξηση εσόδων, από την είσπραξη εισφορών για την ασφαλιστική κάλυψη (ασθένειας) σπουδαστών κολλεγίων που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, με ταυτόχρονη ενδεχόμενη δαπάνη, σε περίπτωση κάλυψης των εξόδων ασθένειας. (άρθρο 31)
Ιν. Επί του προϋπολογισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. (φορέας Γενικής Κυβέρνησης)
1.Δαπάνη η οποία ανέρχεται, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, στο ποσό των 375 εκατ. ευρώ περίπου, από τη χρηματοδότηση μέρους των δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου». (άρθρα 3 και 4)
2.Δαπάνη ποσού 60 χιλ. ευρώ περίπου, από την παράταση, κατά ένα (1) ακόμα έτος, της εκκαθάρισης της «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε». (άρθρο 24)
3.Ενδεχόμενη δαπάνη από :
-την κάλυψη του επιτοκίου επί του ποσού του δανείου που χορηγείται από πιστωτικό ίδρυμα, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι ή καθίσταται κατά τη διάρκεια του δανείου τρίτεκνος ή πολύτεκνος. (άρθρα 3 και 4)
-τον επαναπροσδιορισμό των εισοδηματικών προϋποθέσεων και τη συνακόλουθη αύξηση των δικαιούχων, για την καταβολή παροχών της Δ.ΥΠ.Α. προς ανέργους και αναζητούντες εργασία. (άρθρο 21)
4.Αύξηση εσόδων από την είσπραξη τιμήματος, για τη συνέχιση της χρήσης των ακινήτων, από τις μισθώτριες επιχειρήσεις, για το χρονικό διάστημα από 1η.03.2023 μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπρασίας εκμίσθωσης των ακινήτων της Δ.ΥΠ.Α. (άρθρο 22)
Κατεβάστε εδώ το Σχέδιο Νόμου