Πέρασε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ η ερμηνεία των ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τα ύψη των κτιρίων. Αναμένεται άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα αποσαφηνίζει το ζήτημα ώστε να ξεπαγώσει η οικοδομική δραστηριότητα.
Το …πράσινο φως από το γνωμοδοτικό όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) πήρε η ερμηνεία των ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ – νόμος 4067/2012) για τα ύψη των κτιρίων. Εδώ και μήνες, η έκδοση οικοδομικών αδειών από τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου της Αθήνας, αλλά και από άλλες πολεοδομίες, έχει «παγώσει» έπειτα από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για κτίρια στην περιοχή Αμπελοκήπων, οι οποίες έβαζαν «πάγο» στα ύψη και τους επιτρεπόμενους ορόφους που δίνονταν σε αυτά ως «μπόνους», βάσει των διατάξεων του ΝΟΚ.
Τις δικαστικές προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας είχαν πυροδοτήσει δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ) – κατόπιν προσφυγής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) – για ξενοδοχείο στην περιοχή Μακρυγιάννη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, «….στην επίμαχη περιοχή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 αλλά οι ειδικές διατάξεις του Βασιλικού Διατάγματος του 1955 (Φ.Ε.Κ. 249Α ’), οι οποίες ορίζουν ανώτατο ύψος τα 21 μέτρα».
Τον τελευταίο χρόνο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έφταναν δεκάδες επιστολές από υπαλλήλους στις πολεοδομίες, οι οποίοι αναμένοντας τις σχετικές οδηγίες είχαν σταματήσει να χορηγούν όρους δόμησης σε περιοχές όπου το ύψος των κτιρίων δεν καθορίζεται από ειδικά προεδρικά διατάγματα (τα οποία υπερισχύουν των οικοδομικών κανονισμών), αλλά έως σήμερα εφαρμοζόταν ο ΝΟΚ/2012.
Επίκειται υπουργική απόφαση
Τελικά προ ημερών, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, πέρασε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ η αναγκαία αποσαφήνιση των ρύθμιση του ΝΟΚ για τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη για περιοχές του Δήμου Αθηναίων για τις οποίες δεν ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα ειδικών όρων δόμησης ή ειδικών υψών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επίκειται υπουργική απόφαση (ΥΑ), η οποία θα ξεκαθαρίζει το ζήτημα. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η ΥΑ θα αποσαφηνίζει ότι σε όλη την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος με σκοπό την προστασία της Ακρόπολης και της θέας προς αυτό, θα ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα του ΄55 και δεν θα μπορούν να δίνονται «μπόνους» κατά τον ΝΟΚ, όπως στις υπόλοιπες περιοχές.
Το πρόβλημα έχει επισημάνει επανειλημμένως και η ΕΛΛΕΤ, η οποία καταγγέλλει ότι «έχει σταματήσει η κατασκευαστική δραστηριότητα και υπάρχει για τα νόμιμα ύψη σε όλη την πόλη της Αθήνας ανασφάλεια δικαίου, η οποία εγκλωβίζει τους κατασκευαστές των κτιρίων, οι άδειες των οποίων ακυρώνονται στη συνέχεια στα δικαστήρια ενώ παράλληλα εξαναγκάζει τους πολίτες να οδηγούνται με μεγάλο οικονομικό κόστος στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, την ανάσχεση της ραγδαίας υποβάθμισης του οικιστικού τους περιβάλλοντος».