ΦΠΑ και εταιρικοί φόροι έδωσαν ώθηση στα έσοδα
Σημαντικά αύξηση καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα το 2021 στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τον αρχικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα στατιστικά στοιχεία εσόδων δείχνουν ότι ο μέσος λόγος φόρου προς ΑΕΠ του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (pp) το 2021, στο 34,1%, καταγράφοντας τη δεύτερη ισχυρότερη ετήσια αύξηση από το 1990. Η Ελλάδα βρίσκεται στη ένατη (9η) θέση με ποσοστό 38,99%.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι λόγοι φόρου προς ΑΕΠ αυξήθηκαν σε 24 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του 2021, μειώθηκαν σε 11 και παρέμειναν αμετάβλητοι σε μία.
Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12,8% σε ονομαστικούς όρους κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ μεταξύ 2020 και 2021, καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν από την πανδημία, υπερβαίνοντας την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ μετά την πανδημία (10,5%).
Ο εταιρικός φόρος εισοδήματος
Ο εταιρικός φόρος εισοδήματος (CIT) και ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) οδήγησαν στην ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων το 2021. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος εταιρειών αυξήθηκαν κατά 0,5 π.μ. του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (PIT) παρέμειναν αμετάβλητα ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021, ενώ οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκαν κατά 0,2 π.μ.
Προσανατολισμός
Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η φορολογική πολιτική το 2021 ήταν προσανατολισμένη στην προώθηση της ανάκαμψης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2021 αποσκοπούσαν στην τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας, ειδικά στην πράσινη οικονομία, ενώ οι αλλαγές στη φορολογία της εργασίας είχαν ως κύριο στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την προώθηση της ισότητας. Πολλά από τα έκτακτα φορολογικά μέτρα που εισήχθησαν το 2020 για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποσύρθηκαν το 2021, καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν και η απασχόληση ανέκαμψε στα προ πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες.
«Η ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων το 2021 αντανακλά τη δύναμη των οικονομιών του ΟΟΣΑ καθώς ανέκαμψαν από την πανδημία», δήλωσε η Γκρέις Πέρεθ-Ναβάρο, Διευθύντρια του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ. «Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία ότι αυτή η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων οικονομικών αντίξοων ανέμων, που οδηγούνται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό».
Η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ το 2021 έρχεται αφότου τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρέμειναν αμετάβλητα το 2020. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης μειώθηκαν ελαφρά το 2020 και το 2021 και οι φόροι ακινήτων παρέμειναν αμετάβλητοι ως ποσοστό του ΑΕΠ και τα δύο έτη.
Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ μείωσαν τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ το 2020 για να διευκολύνουν τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι περισσότερες από αυτές τις μειώσεις αποσύρθηκαν το 2021, εκτός από εκείνες που σχετίζονται με ιατρικές προμήθειες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.