Έκριναν καταχρηστική την εντολή κατάσχεσης. Υφίσταται προφανής δυσαναλογία μεταξύ οφειλής και αξίας του ακινήτου.
Φρένο σε πλειστηριασμό για ακίνητο έβαλε το Ειρηνοδικείο Αθηνών κρίνοντας πως η εκτέλεση της κατάσχεσης και επίσπευσης της διαδικασίας είναι καταχρηστική, την ώρα μάλιστα που όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία η οφειλέτρια είχε προτείνει την αποπληρωμή του χρέους χωρίς να γίνει δεκτή.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται υφίσταται προφανής δυσαναλογία μεταξύ της οφειλής ύψους 16.000 ευρώ και της αξίας του ακινήτου που προσδιορίζεται στα 90.000 ευρώ και για το λόγο αυτό συνιστά μέτρο εξαιρετικής σκληρότητας για τον συγκεκριμένο οφειλέτη, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας υπό στενή έννοια.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε η οφειλέτρια κατά τη συζήτηση της ανακοπής που άσκησε στο Δικαστήριο «η επιβολή κατάσχεσης σε βάρος του ακινήτου της με τιμή εκτίμησης 90.000 ευρώ για οφειλή 16.000 ευρώ, ενώ η ίδια δηλώνει προς την καθ’ ης ότι επιθυμεί την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση της προς αυτή, είναι καταχρηστική, καθώς η καθ’ ης συνεχίζει και επισπεύδει πλειστηριασμό σε βάρος του ακινήτου της, συμπεριφορά που υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος, κωφεύοντας στα αιτήματα της, ενώ αρνούμενη να εξοφληθεί η καθής από την ανακόπτουσα, της προκαλείται ζημία που πλήττει την περιουσία της και έχει σκοπό την οικονομική της εξαθλίωση».
Υπερβολικά επαχθές μέτρο η κατάσχεση
Όπως επιβεβαίωσε και το Ειρηνοδικείο Αθηνών βάσει των στοιχείων η εμπορική αξία του ακινήτου, «έχει δια της ανακοπτόμενης έκθεσης αναγκαστικής κατασχέσεως εκτιμηθεί στο ποσό των 90.000 ευρώ, τελούσα, ως εκ τούτου, σε προφανή δυσαναλογία με το προδιαληφθέν εκτελούμενο ποσό των 16.179,67 ευρώ, που αποτελεί την απαίτηση της εταιρείας ειδικού σκοπού».
Και για το λόγο αυτό στην απόφαση σημειώνεται πως «η πληττόμενη αναγκαστική κατάσχεση, τυγχάνει συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 281 ΑΚ και κατά τα διαλαμβανόμενα στη μείζονα πρόταση της παρούσας, καταχρηστική, ως αντιβαίνουσα στα χρηστά συναλλακτικά ήθη και στην αντικειμενική καλή πίστη. Συνεπώς, είναι καταχρηστική η κατάσχεση του ακινήτου της ανακόπτουσας, αξίας 90.000 ευρώ για την ικανοποίηση απαίτησης 16.179,67 ευρώ, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή θεωρείται ως ένα υπερβολικά επαχθές μέτρο συγκριτικά με τον σκοπό που επιδιώκεται».
Αρνητική απάντηση για συμβιβασμό ή εφάπαξ εξόφληση
Επιπροσθέτως, το Δικαστήριο αναφέρει πως «όπως κατέθεσε η ανακόπτουσα κατά την ανωμοτί εξέταση της στο ακροατήριο, το εν λόγω ακίνητο αποτελεί το μοναδικό σχεδόν έσοδο της από την εκμίσθωση του, ενώ αν και θέλει να πληρώσει την οφειλή της και πρότεινε να έρθει σε συμβιβασμό, ή ακόμη και να καταβάλει εφάπαξ το ποσό των 16.000 ευρώ για να σταματήσει η κατάσχεση, η απάντηση ήταν αρνητική».
Και καταλήγει: «Κατόπιν όλων των ανωτέρω, το Δικαστήριο κρίνει ότι η άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος από την πρώτη καθής υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος, κατά παραδοχή και ως ουσιαστικά βάσιμου του κρινόμενου τρίτου λόγου της ένδικης ανακοπής. Επομένως, πρέπει η ανακοπή, κατά το μέρος της που πλήττει την έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως, να γίνει δεκτή και ως κατ’ ουσίαν βάσιμη, παρελκούσης της εξέτασης των λοιπών λόγων της ανακοπής, οι οποίοι κατατείνουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως».