Στα 414 ευρώ θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 το κατώτατο όριο των συντάξεων χηρείας, από 384 ευρώ σήμερα, λόγω τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και η οποία προβλέπει πως η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται στο νόμο 4387/2016 και για τις υπόλοιπες συντάξεις.
Η τροπολογία αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε και οι συντάξεις χηρείας να αυξηθούν κατά 7,75% από 1η Ιανουαρίου 2023, όπως όλες οι άλλες συντάξεις. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, είχε παραλειφθεί στη νομοθεσία διάταξη που να ορίζει την αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων συντάξεων λόγω θανάτου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι δικαιούχοι να λάβουν ιδιαιτέρως χαμηλές συντάξεις, οι οποίες δεν αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ.
Η ετήσια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα είναι αμελητέα. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη θα ανέλθει στα 19 εκατ. ευρώ περίπου.
Ειδικότερα η τροπολογία αναφέρει τα εξής:
«α) Το συνολικό ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου του επιζώντος ή/και του διαζευγμένου συζύγου, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου που αντιστοιχεί σε είκοσι (20) έτη ασφάλισης.
Εάν ο χρόνος ασφάλισης του θανόντος είναι μικρότερος των είκοσι (20) ετών, το ως άνω ποσό βαίνει μειούμενο κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των είκοσι (20) ετών και μέχρι τη συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών ασφάλισης.
Για χρόνο ασφάλισης μικρότερο των δεκαπέντε (15) ετών, το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου του επιζώντος ή/και του διαζευγμένου συζύγου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των τριακοσίων εξήντα (360) ευρώ. Το ποσό του κατώτατου ορίου του προηγούμενου εδαφίου αναπροσαρμόζεται με βάση την παρ. 4 του άρθρου 14.
Τα ποσά των προηγούμενων εδαφίων επιμερίζονται μεταξύ επιζώντος και διαζευγμένου συζύγου, σύμφωνα με τα ποσοστά που προβλέπονται στην υποπερίπτωση β της περίπτωσης Α’ της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου».