Τι πρέπει να προσέχετε
Με δελτίο τύπου η κυβέρνηση, για δεύτερη συνεχομένη χρονιά, έδωσε παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και στην κατάθεση των πινακίδων.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022, το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι, με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Το πως εκδίδονται τα ειδοποιητήρια και το τι θα πληρώσετε είναι πλέον γνωστά.
Σήμερα θα δούμε πως εξοφλούνται τα τέλη κυκλοφορίας , τις ποινές που έχουμε αν δεν τα εξοφλήσουμε, αλλά και με ποια διαδικασία θα «καταθέσουμε» τις πινακίδες των οχημάτων μας, ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myCAR Της ΑΑΔΕ.
Πως εξοφλούνται
Το ειδοποιητήριο έχει έναν QR Code τον οποίο μπορούμε να σκανάρουμε για να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού ή του προσωπικού υπολογιστή.
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας:
• με επίσκεψη στην τράπεζα και κάνοντας χρήση του QR Code να πληρώσουν στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών,
• μέσω Web banking, όπου η πληρωμή γίνεται μέσω του κωδικού RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο,
• με καταβολή του ποσού στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.
Προσοχή: Τα τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση , όπως τα λοιπά χρέη προς την εφορία.
Αν κάποιος φορολογούμενος θέλει να εξοφλήσει σε δόσης, θα πρέπει να προβεί στην εξόφληση με τραπεζική κάρτα. Οι τράπεζες δίνουν την δυνατότητα για πληρωμή των τελών σε μηνιαίες δόσης.
Τα πρόστιμα
Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών, όπως και η μη καταβολή τους επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:
Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.
Πιο συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:
• Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, τα τροχόσπιτα, τα ασθενοφόρα, τις νεκροφόρες, και τα φορτηγά τύπου Jeep:
αα) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ
ββ) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που υπολογίζονται, κατά περίπτωση, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή στο ύψος του πάγιου ποσού τελών κυκλοφορίας.
• Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
β) Για τα λοιπά οχήματα (φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, επιβατικά δημόσιας χρήσης, κ.λπ.) το πρόστιμο περιορίζεται στο ήμισυ των κατά περίπτωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας .
Ψηφιακή ακινησία
Μετά την παράταση που δόθηκε , δηλαδή μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν οι φορολογούμενοι να θέσουν σε ακινησία τα οχήματα τους. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, μπορούν πλέον να κάνουν την ακινησία ηλεκτρονικά, μέσα από το aade.gr/myCar
Πως θέτουμε σε Ψηφιακή Ακινησία
- Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
- Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
- Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
Ποιοι υποβάλουν την αίτηση
Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αλλαγή πάρκινγκ
Σε περίπτωση που χώρος στάθμευσης του οχήματος κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι διαφορετικός θα πρέπει να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.
Διορθώσεις
Εάν συμπληρώσετε λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας έχετε τη δυνατότητα εντός της ίδιας ημέρας, να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.
Προσοχή: Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ. και σε όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε σε «κίνηση».
Πρόστιμα
Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:
• Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
• Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
• Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
• Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
• Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
• Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
• Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
• Πλειστηριασμού του οχήματος.
• Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
• Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη θέση σε ακινησία των αυτοκινήτων οχημάτων στη Δ.Ο.Υ. είναι:
α) Εκούσια ακινησία:
Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κατατίθενται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας:
– Δήλωση ακινησίας.
– Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).
– Δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), στην οποία δηλώνεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.
Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα ΙΧ (ΦΙΧ) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας υποβληθούν στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να διαβιβασθούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.
β) Αναγκαστική ακινησία:
αα) Ανωτέρα βία (καταστροφή, πυρκαγιά, κλπ.): Βεβαίωση ολοσχερούς καταστροφής από Δημόσια αρχή
αβ) Κλοπή: Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχει καταγγελθεί η κλοπή και ότι σχηματίσθηκε δικογραφία και αποστάλθηκε στον Εισαγγελέα.
αγ) Υπεξαίρεση, κατάσχεση, κλπ.: Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και έκθεση κατασχέσεως, αντίστοιχα.
αδ) Κυκλοφορία στο εξωτερικό: Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, μεταφρασμένη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Προσοχή: Στην περίπτωση της αναγκαστικής ακινησίας, όπου τα στοιχεία κυκλοφορίας δεν είναι κατατεθειμένα στη Δ.Ο.Υ., και της κυκλοφορίας στο εξωτερικό, οι κάτοχοι των οχημάτων υποχρεούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο, εντός δέκα (10) ημερών από το γεγονός που αίρει την ακινησία, π.χ. προκειμένου περί: α) κλοπής, από την απόδοση του οχήματος στον κάτοχο, β) εξόδου στο εξωτερικό, από την είσοδό του στη χώρα, κλπ. Εξαιρετικά για το έτος 2022, η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για να είναι εμπρόθεσμη πρέπει να γίνει εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την ημερομηνία που έλαβε χώρα το γεγονός που ήρε την ακινησία.
Υ.Γ. Να θυμίσουμε ότι κάθε χρόνο γύρω στο Μάρτιο εκδίδεται η απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.
* Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.