Η ύφεση σε μεγάλο μέρος των G7 χωρών και της Δυτικής Ευρώπης φαίνεται σχεδόν σίγουρη.
Όπως σημειώνει η Consensus Economics στη μελέτη της «Consensus Forecasts – G7 and Western Europe» για το μήνα Δεκέμβριο, βρισκόμαστε σε μια εποχή υψηλότερου ενεργειακού κόστους για τις δυτικές οικονομίες οι οποίες χρειάζονται να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους και αυτό επηρεάζει τον πληθωρισμό.
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν διψήφια τάση του δείκτη τιμών καταναλωτή, πάνω από το 10 – 11%, καθώς αρχίζει ο χειμώνας.
Η γερμανική μεταποίηση βασιζόταν στο φθηνό ρωσικό αέριο και πρέπει τώρα να επανεξετάσει την ευρύτερη εθνική στρατηγική της με ενεργειακούς πόρους σε μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ και σε ακριβή τιμή. Έτσι, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο αναγκάζει τη χώρα να αναζητήσει ενεργειακά υποκατάστατα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για ένα χειμώνα δυσαρέσκειας (απεργίες, υψηλό κόστος θέρμανσης, αύξηση των φόρων, ελλείψεις εργατικού δυναμικού).
Ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι κορυφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Ευρωζώνη, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα δουν τον πληθωρισμό να σημειώνει διψήφια υψηλά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επίσης την ακριβή ενέργεια, το οικονομικό κόστος του Brexit, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις μειωμένες δημόσιες υπηρεσίες. Αυτά τα προβλήματα, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος δανεισμού, πυροδοτούν ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να διαρκέσει έως το 3ο τρίμηνο του 2023 (αν και η Τράπεζα της Αγγλίας πιστεύει ότι μπορεί να επεκταθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024).
Ταυτόχρονα, η Fed των ΗΠΑ σχεδιάζει να περιορίσει το ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της με την ελπίδα να αποφευχθεί η υπερβολική σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής και, ως εκ τούτου, το χτύπημα της ύφεσης.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Consensus Economics, η ύφεση σε μεγάλο μέρος των G7 χωρών και της Δυτικής Ευρώπης φαίνεται σχεδόν σίγουρη.
Πηγές:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώσεις:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών